Home » Future of Food » Duurzame tomaten telen: Hoe doe je dat?
Sponsored

Het antwoord: door slimme toepassingen van technologie. In 2025 zal de wereldbevolking meer dan 8 miljard hoofden tellen. Ter vergelijking: in 2000 waren we nog maar met 6 miljard. Dat zorgt voor enorme uitdagingen, vooral wat betreft onze voedselvoorziening. Tomatentelers kunnen een belangrijk verschil maken door duurzaam te telen op steenwol.


Cijfer 1 in rood vierkant

Teelt op steenwol

Doorgaans staan groenten met hun wortels in de grond, op een akker of in een kas. Maar wist je dat het efficiënter is om groenten te telen op steenwol? Steenwol is een natuurproduct dat gemaakt wordt van basalt, een vulkanisch gesteente. Het is van nature schoon en ziektevrij, en daar wordt onze duurzame tomaat heel blij van.

Duurzaam teeltproces

In een kas worden de ultieme omstandigheden gecreëerd voor planten. Door het gebruik van steenwolsubstraat kan de teler veel efficiënter omgaan met zijn grondstoffen. Wanneer je een kilo tomaten teelt in een open veld, heb je maar liefst 60 liter water nodig. Op steenwol heb je voor dezelfde hoeveelheid tomaten maar 4 liter water nodig. Dit alles zorgt voor sterke planten die meer groenten produceren.

Gebruik van slimme technologie

Nog een voordeel van steenwol is dat dit groeimedium stuurbaar is. De teler kan exact de benodigde hoeveelheid water en voedingsstoffen bepalen. Bovendien kun je door middel van sensoren zien wat een gewas wel of niet opgenomen heeft. Zo wordt het optimale teeltresultaat behaald.

Hoe dat in de gaten wordt gehouden? Hier zijn digitale platformen, zoals e-Gro voor. Deze zijn in staat relevante data uit verschillende bronnen te combineren. Ook geeft het 24/7 een gedetailleerd beeld van wat er zich in de kas afspeelt. Het geeft de teler inzicht en ultieme controle over de kwaliteit van het groeiproces.

Recycling

Het eindresultaat ziet de consument op zijn bord: een heerlijke, gezonde en duurzaam geteelde tomaat. Maar daar stopt het proces bij de teler niet. Na een seizoen van productieve groenteteelt worden de steenwolmatten gerecycled. De wortels van de plant worden verwerkt in potgrond, het plastic krijgt een nieuwe bestemming en het steenwolgranulaat wordt gebruikt voor de productie van bakstenen. Van basalt tot baksteen dus!

De voordelen van duurzame steenwol

☐ Een schoon en ziektevrij groeimedium

☐ Veel minder water nodig om groenten te telen

☐ Voedingsstoffen worden efficiënter toegediend

☐ Steenwol groeimedia zijn stuurbaar; de teler kan exact de benodigde hoeveelheid water en voedingsstoffen toedienen die nodig is

☐ Sterkere planten met meer opbrengst

☐ Door middel van sensortechnologie en digitale oplossingen weet de teler 24/7 wat zich in de kas afspeelt

☐ Steenwolmatten kunnen gerecycled worden


Lees meer op www.grodan.nl


Meer lezen over Future of Food?

In onze campagne Future of Food gaan we verder in op de ontwikkelingen en trends in de agri- en foodsector. Lees verder over het thema in een van deze artikelen.

Next article