Home » Future of Food » Licentievrij MAD7 biedt mogelijkheden
Sponsored

Hudson River Biotechnology is een Nederlands biotechbedrijf dat ook actief is in Amerika. Dit bedrijf biedt veredelaars van land- en tuinbouwgewassen via plantoptimalisatietechnieken de mogelijkheid oogsten te verbeteren door een betere groei en een betere ziekteresistentie. CEO Rudi Ariaans en Chief Scientific Officer Ferdinand Los zijn net terug van een congres in San Diego waar zij hun nieuwe ontdekking presenteerden, zij vertellen er meer over.

Rudi Ariaans

Rudi Ariaans

CEOHudson River Biotechnology

Ferdinand Los

Ferdinand Los

Chief Scientific Officer Hudson River Biotechnology

“CRISPR is een bekende techniek om met bepaalde eiwitten het DNA van planten te wijzigen waardoor er onder andere hogere opbrengsten haalbaar zijn of planten beter bestand zijn tegen ziektes. Het meest bekende eiwit dat binnen CRISPR gebruikt wordt, is CAS 9. Dat is echter duur omdat er licentiekosten gevraagd worden die soms in de miljoenen lopen.

Sinds enige tijd is er echter een nieuw eiwit op de ‘markt’; MAD7 dat commercieel zeer aantrekkelijk is.” Het grote voordeel van dit eiwit is dat het licentievrij te gebruiken is en dat opent mogelijkheden voor middelgrote en kleinere veredelingsbedrijven om dit toe te passen in hun biotechnologische veredelingstechnieken.

Voedselvraag

“MAD7 lijkt het meest op CAS 12A, maar het heeft een apart patent. Er zijn al veel bedrijven vruchteloos aan de slag geweest om MAD7 werkend te krijgen, maar ons is het gelukt. Dat hebben we laten zien op de beurs in San Diego.” Met dit eiwit kan de groeiende vraag naar voedsel beantwoord worden en wordt genome editing toegankelijk voor alle veredelingsbedrijven. 

In de EU gelden strengere wetten en regels voor genome editing dan in Noord en Zuid-Amerika en de meeste Aziatische landen. “Het gebruiken van de technieken is wel toegestaan in laboratoria, maar een tomaat die met de CRISPR-techniek is gegroeid, mag in de EU niet verkocht worden. We zien dan ook dat Azië en Amerika hun budgetten voor Research & Development terugtrekken uit Europa en verplaatsen naar Amerika en Azië.”

Sneller resultaat

CRISPR-technologie werkt op alles wat veredeld kan worden, stellen Ariaans en Los. “Met genome editing gaat het allemaal veel sneller dan met traditionele veredelingstechnieken. Neem als voorbeeld een aardappel. Voordat er een sterker of resistenter ras is ontwikkeld, zijn we al snel vijftien jaar verder. Met CRISPR gebeurt hetzelfde in een fractie van die tijd én is het een stuk goedkoper, zeker nu we MAD7 werkend hebben.”

Uiteindelijk is het doel een hogere voedselopbrengst per hectare te realiseren. “Met tegelijkertijd gewassen die een hogere voedingswaarde hebben, beter tegen droogte bestand zijn en resistent zijn voor ongedierte, schimmels en bacteriën die een gewas aan kunnen tasten.”

Nieuwe ontdekkingen

Hudson River Technology kan veredelingsbedrijven helpen met een betaalbare manier om hun veredelingsproces te versnellen, MAD7 maakt dit mogelijk. “We werken in een klein en multidisciplinair team. Ons sterkste punt is dat we veel ruimte bieden aan creativiteit. Dat laatste heeft ervoor gezorgd dat wij MAD7 binnen een jaar werkend hadden. Aan het einde van dit jaar mogen de veredelingsbedrijven nieuwe ontdekkingen (met een impact vergelijkbaar aan die van MAD7) van ons verwachten.”

Next article