Home » Future of Food » Dit is er nodig voor de omschakeling van plastic naar karton
Sponsored

Onze planeet verdrinkt in plastic. Uit een recent rapport van de Verenigde Naties blijkt dat in 2021 zo’n 17 miljoen ton plastic in de wereldoceanen terecht is gekomen. Als er niets verandert, zal dit cijfer naar verwachting verdubbelen of zelfs verdrievoudigen tegen 2040.  

Het probleem met plastic 

Plastic flessen zijn een belangrijke bron van deze vervuiling: volgens het VN-milieuprogramma worden er elke minuut meer dan een miljoen over de hele wereld gekocht. Niet alleen verstoren deze flessen ecosystemen door het veroorzaken van zwerfafval, maar de winning en raffinage van olie die wordt gebruikt om ze te maken is een belangrijke bron van de uitstoot van broeikasgassen.  

Waarom drankenkartons de oplossing zijn 

Drankenkartons zijn een natuurlijk en handig alternatief voor plastic flessen en passen in een koolstofarme, circulaire economie. Meerdere levenscyclusanalyses (LCA) hebben aangetoond dat drankenkartons een kleinere koolstofvoetafdruk hebben dan plastic flessen. In december 2020 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Wenen dat drankenkartons die worden gebruikt voor het verpakken van melk en sap slechts 83 g CO2-equivalent per liter uitstoten, vergeleken met 156 g CO2-equivalent per liter voor PET-flessen. Dit bevestigt de bevindingen van een Duitse LCA, waaruit bleek dat drankenkartons minder CO2-uitstoot veroorzaken dan PET- of herbruikbare glazen flessen.  

Elopak bouwt voort op deze van nature duurzame basis en levert recyclebare drankenkartons gemaakt van karton afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het bedrijf innoveert voortdurend en bedenkt nieuwe manieren om de koolstofvoetafdruk van haar drankenkartons te verkleinen en duurzamer te maken. Zo heeft Elopak in 2021 de Pure-Pak® eSense geïntroduceerd: een milieuvriendelijkere aseptische kartonnen drankverpakking gemaakt zonder aluminium barrière. Met behulp van technologie uit haar verse portfolio heeft Elopak het aluminium vervangen door een barrière van een polyolefine-mengsel, wat resulteert in een tot 50 procent lagere koolstofvoetafdruk.

De Pure-Pak® eSense is ontworpen met eenvoudige vouwlijnen, die consumenten helpen om het pak goed te vouwen zodat ook het laatste beetje product eruit gehaald kan worden, dit zorgt voor minder voedselverspilling. De Pure-Pak® eSense is ook gemakkelijker te recyclen dan een conventionele aseptische drankenkarton; waardoor een scheiding van de vezels en polyolefinelagen in één handeling mogelijk is. Voorafgaand lanceerde Elopak in 2017 drankenkartons gemaakt van Natural Brown Board: een natuurlijk ogend karton dat een lagere koolstofvoetafdruk heeft door een verminderd houtverbruik en minder bleekchemicaliën tijdens het productieproces. Deze drankenkartons zijn een enorm succes: 20 procent van de door Elopak in de EU verkochte verse melkpakken is gemaakt van Natural Brown Board.  

Het andere voordeel van Natural Brown Board is dat het er zo natuurlijk uitziet in het schap en dat het de consument meteen duidelijk maakt dat de verpakking duurzaam is. Nu consumenten zich steeds meer bewust worden van de impact van verpakkingen op het milieu, is dit een essentieel instrument geworden voor merken die hun streven naar duurzaamheid willen communiceren. 

Consumenten helpen bij het maken van duurzame keuzes is de sleutel tot het inpassen van drankenkartons in een koolstofarme, circulaire economie. Drankenkartons worden grotendeels gemaakt van karton, een natuurlijke hernieuwbare grondstof, en worden op grote schaal gerecycled. In Nederland worden drankenkartons ingezameld met lichtgewicht verpakkingen (PMD) of mechanisch nagescheiden uit het huishoudelijk afval. Nadat ze zijn ingezameld, worden ze gesorteerd, in balen geperst en vervoerd naar een van de 20 gespecialiseerde drankenkarton recyclingfabrieken. Naarmate consumenten deze kringloop begrijpen, zijn ze in staat om milieuvriendelijkere beslissingen te nemen, zoals het kopen, inzamelen en recyclen van drankenkartons.   

De toekomst 

Elopak voorspelt dat in de toekomst meer bedrijven zullen reageren op de bezorgdheid van consumenten over het milieu door kartonnen verpakkingen te verkiezen boven plastic verpakkingen. We zien nu al dat een toenemend aantal merken in de zuivel- en sappenmarkt de overstap maakt van plastic flessen naar drankenkartons. Dit zal bedrijven helpen hun totale koolstofvoetafdruk te verkleinen, terwijl ook de hoeveelheid plastic die in onze oceanen terechtkomt, wordt verminderd. 

Bedrijven en consumenten zullen naar verwachting ook de voorkeur geven aan drankenkartons die beter voldoen aan deze post-plastic-agenda, zoals kartonnen verpakkingen met barrières en doppen die zijn gemaakt van hernieuwbaar, uit de bossen afkomstige PE. Dit duurzamere kunststof is gemaakt van tallolie, een restproduct van de papier- en pulpproductie, waardoor het een natuurlijk hernieuwbaar product is dat minder emissies veroorzaakt dan fossiele kunststoffen. Deze doppen kunnen worden gecombineerd met elke Elopak verpakking, waardoor een verpakkingsoplossing ontstaat die voor 100 procent op bosbouw is gebaseerd. 

Door te pionieren met dit soort innovaties wil Elopak oplossingen bieden voor elke verpakkingsbehoefte, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker dan ooit wordt om hun plasticverbruik voorgoed te verminderen. 

Meer informatie

Elopak, opgericht in Noorwegen in 1957, is een toonaangevende en wereldwijde leverancier van verpakkings- en vulapparatuur. De iconische Pure-Pak®-verpakkingen van het bedrijf zijn gemaakt van hernieuwbare, recyclebare en duurzaam geproduceerde materialen. Elopak is deelnemer aan het UN Global Compact, heeft een platina EcoVadis-rating en is sinds 2016 klimaatneutraal. Onze visie is ‘Chosen by People, Packaged by Nature’. 

Next article