U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Bezoek daarom onze site met een andere browser
Door een technische storing is het op dit moment niet mogelijk om een account aan te maken.
Excuses voor het ongemak.
Afspraken voor een circulaire economie
De Nederlandse economie moet in 2050 volledig draaien op herbruikbare grondstoffen. Hoe helpen afspraken over hergebruik van grondstoffen de circulaire economie dichterbij te brengen? Circulair denken en doen is de nieuwe norm.

Gevolg van het nog steeds groeiende gebruik van grondstoffen is niet alleen schaarste, maar ook meer afval en een toenemende milieudruk. Het programma Circulaire Economie van NEN werkt in vijf sectoren en een aantal horizontale thema’s aan afspraken die het gebruik van grondstoffen terugdringen. Dat gaat niet alleen om het recyclen van grondstoffen, maar ook over een langere levensduur van producten, mogelijkheid tot reparatie, hergebruik en het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

De rol van NEN

Goed luisteren naar de behoeften in verschillende sectoren en de belanghebbende partijen samenbrengen, dat is de corebusiness van NEN. Op die manier faciliteert en regisseert NEN het proces om tot afspraken te komen. In de circulaire economie gaat het vaak om nieuwe processen en producten. Via NEN vinden de verschillende partijen elkaar en kunnen ze afspraken maken die leiden tot standaarden, kennis met elkaar delen en zo de ontwikkelingen versnellen en de circulaire economie dichterbij brengen.

De voordelen van normalisatie: 

Breed gedragen afspraken bevorderen het vertrouwen in de kwaliteit en de veiligheid van nieuwe producten, processen en diensten.
Op dit moment gebruiken we nog niet altijd dezelfde termen. Wat verstaan we bijvoorbeeld onder een refurbished product? En wanneer is een gebouw echt circulair? Als we samen afspraken maken over begrippen en definities, wordt de circulaire economie meetbaar en toetsbaar.
Er is een gelijk speelveld voor alle partijen: iedereen moet aan dezelfde eisen en richtlijnen voldoen.

Afspraken in 5 sectoren

Het NEN programma Circulaire Economie sluit aan bij het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie van de Rijksoverheid. Daarbinnen zijn voor vijf sectoren en ketens nationale transitieagenda’s opgesteld. Deze sectoren en ketens zijn belangrijk voor onze economie en hebben tegelijkertijd de meeste impact op ons grondstoffengebruik. NEN heeft deze 5 onderwerpen opgenomen in het NEN programma Circulaire Economie: Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. Binnen deze sectoren en ketens ziet NEN kansen om met het maken van afspraken bij te dragen aan de systeemtransitie van een lineaire naar een circulaire economie.

Als onderwerp hebben we Duurzame zorg aan het programma toegevoegd. Deze sector heeft (nog) geen eigen nationale transitie agenda, maar is wel van grote invloed op ons grondstoffenverbruik. We zien in de zorgsector hele specifieke vraagstukken waar normalisatie een rol kan spelen, die we daarom vanuit een gefocuste visie binnen ons programma Circulaire Economie oppakken.

Special Circulaire Economie

Lees in onze eerste special over circulaire economie meer over het NEN-programma, de rol van normalisatie en de persoonlijke ervaringen van een commissielid. Uiteraard hopen wij dat u aansluit bij deze spannende transitie naar ‘circulair als nieuwe standaard’, waar we als NEN in 2024 verder aan werken.

Woordenboek Circulaire Economie voor eenduidig taalgebruik

Om aan een circulaire economie te kunnen werken is het belangrijk dat we ‘dezelfde taal’ spreken. Het online Woordenboek Circulaire Economie bevat termen en definities op het gebied van circulaire economie die zijn vastgelegd in reeds bestaande afspraken (normen), zowel Nederlands als Europees en internationaal. Voor deze termen en definities is dus al een breed draagvlak. 
Zoek naar circulaire termen en definities via zoekbalk of alfabet
Vind definities, opmerkingen, de oorspronkelijke bron en de norm waarin de term is opgenomen
Krijg inzicht in de ontwikkelde circulaire normen en richtlijnen via de handige overzichtspagina
Woordenboek Circulaire Economie

voor iedereen die met circulair aan de slag is of wil

Whitepapers, verhalen & nieuws

Verder met het programma circulaire economie

Steeds meer organisaties en bedrijven werken aan onderwerpen en projecten die bijdragen aan een duurzame wereld. En dat is nodig om de klimaatdoelen te halen. Dat merken we ook bij NEN, waar steeds meer overkoepelende werkzaamheden zijn die te maken hebben met milieu, klimaat en circulariteit. Carloes Pollemans is sinds 1 januari Programmamanager Circulaire Economie. Zij volgt Boukje van Reijn op, die vertrok om bij Rijkswaterstaat haar passie voor circulair bouwen voort te zetten. Wat is de stand van zaken en wat zijn de plannen voor de komende tijd?
Lees het duo-interview met Carloes Pollemans (NEN) en Boukje van Reijn (RWS)

Whitepaper: afspraken voor een circulaire economieLees in één overzichtelijke whitepaper aan welke afspraken in de acht sectoren op dit moment wordt gewerkt en download deze vervolgens als pdf.
Whitepaper: Standardization in a Circular Economy – Closing the LoopLees de whitepaper van CEN-CENELEC waarbij de normen voor batterijen en plastic nader bekeken worden.

Actueel

Circulaire economie is een ontzettend veelomvattend onderwerp. Bij NEN maken we zowel in specifieke sectoren, als horizontaal afspraken om bij te dragen aan een circulaire economie.
Zarra de LaatProgrammamanager Circulaire economie
Lees het interview

Roadmap 2019-2050

De transitie naar een circulaire economie is niet alleen een Nederlandse uitdaging. In onderstaande roadmap leest u hoe NEN de komende jaren inspeelt op wereldwijde, Europese en nationale ontwikkelingen en daar een bijdrage aan levert.
Download de roadmap als pdf

Meedenken & meedoen?

Denkt u nu: ‘ik ben ook bezig met circulaire economie en wil zelf meewerken aan de ontwikkeling van normen en richtlijnen’, neem dan contact met ons op. U kunt zich aanmelden voor de nationale normcommissie Circulaire Economie of op een andere manier een bijdrage leveren aan ons programma ‘Circulair denken, circulair doen: De nieuwe norm’. Door overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en bracheorganisaties bij elkaar te brengen kunnen alle belanghebbenden samen stappen zetten om te komen tot een circulaire economie en de doelstellingen van het Grondstoffenakkoord en van het Klimaatakkoord van de Nederlandse regering dichterbij brengen.

Zarra de Laat, programmamanager bij NEN voor het speerpunt circulaire economie, vertelt u graag meer over de circulaire economie, de rol van NEN en hoe u kunt meepraten en meedoen. 

Praat mee in de normcommissie Circulaire economie

Ook meewerken aan het mondiale kader voor circulair denken en handelen in organisaties.

Circulair denken, circulair doen: De nieuwe norm’ is het motto van het programma. Binnen de projecten in het programma brengt NEN belanghebbenden bij elkaar. En met elkaar in gesprek om tot de oplossingen te komen die zonder samenwerking niet mogelijk zouden zijn.
Boukje van ReijnProgrammamanager circulaire economie
Breed gedragen afspraken bevorderen het vertrouwen
Dankzij afspraken over begrippen en deinities wordt circulaire economie meetbaar en toetsbaar
Dankzij normalisatie is er een gelijk speelveld voor alle partijen
Scroll to top