Home » Future of Recycling » Afgedankt matras goed voor allerlei nieuwe producten
Sponsored

Matras Recycling Europe verzamelt oude matrassen bij gemeentewerven en winkels. Het materiaal in zo’n matras is weer goed voor allerlei nieuwe producten; van verpakkingen tot isolatiemateriaal.


Matrassen bestaan uit veel verschillende materialen. Tot voor een paar jaar geleden belandden die, nadat ze door consumenten waren afgedankt, in de verbrandingsovens. “Maar dat is niet erg gunstig,” zegt directeur Ruud Kortink van Matras Recycling Europe. “Recyclen is veel duurzamer. Immers, voor zo’n matras is eerst olie uit de grond gehaald, over de wereld vervoerd en vervolgens schuim van gemaakt om er lekker op te kunnen liggen. Door veel materiaal te recyclen, bespaar je enorm op de productie van nieuwe materialen. Hergebruik van matrassen zorgt voor verlaging van de CO2 uitstoot van zo’n veertig kilo per matras. Dat is echt winst. Nu wordt zeventig procent hergebruikt. Met de komst van een nieuwe ‘productielijn’ eind dit jaar wordt dat zelfs negentig procent.”

Een matras uit elkaar halen gebeurt deels nog handmatig. De medewerkers van Matras Recycling Europe halen er nu nog dertien verschillende materialen uit. Binnenkort waarschijnlijk al zeventien. “Het gaat vooral om schuim, maar het ene schuim is het andere niet. En geen een matras is hetzelfde.”

Judomatten

Dat schuim wordt weer voor van alles gebruikt. Een mooi voorbeeld is het in stukjes gesneden schuim, dat in nieuw schuim wordt verwerkt. Daar worden weer judomatrassen van gemaakt. Andere producten zijn bijvoorbeeld dempende verpakkingsmaterialen. Het bedrijf zoekt overigens niet alleen afnemers van gerecyclede materialen, maar werkt ook actief mee aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Kortink: “Wij gaan binnenkort samen met Vilton, fabrikant van specialistische bouwmaterialen, en bouwondernemer Van Wijnen, isolatiemateriaal in woningen toepassen, dat gemaakt is van tijk uit matrassen.

Een matras bestaat voor groot deel uit schuim, maar het ene schuim is het andere niet

Duurzaamheid

Toen Matras Recycling Europe net begon, was duurzaamheid nauwelijks een issue, vertelt Kortink. “Bij de gemeentewerven, waar we matrassen wilden ophalen, vroegen we 1,50 euro per matras, maar daar wilden ze toen niet aan. Dat is nu volledig anders: gemeenten willen hun matrassen graag aan ons kwijt en betalen er nu 4,5 euro voor.”

Het bedrijf startte in 2013 met één klant: afvalinzamelaar Van Gansewinkel. Die leverde 120.000 matrassen per jaar. Inmiddels komen er bij Matras Recycling Europe jaarlijks 400.000 matrassen binnen van ruim zestig gemeentewerven in Nederland. “Ook winkels hebben zich bij ons aangesloten, die via een terughaalsysteem oude matrassen van klanten weer innemen. En in de (nabije) toekomst willen we het uit elkaar halen van matrassen verder optimaliseren en meer winkels in onze haalroute opnemen waardoor we nog efficiënter kunnen inzamelen. We zoeken nu deelnemers die met ons een uniek inzamel- en recyclingsysteem kunnen vormen. Ook het vinden van nieuwe toepassingen voor gerecycled materiaal blijft een speerpunt. Met de nieuwe lijn gaan we straks toe naar het recyclen van 700.000 tot een miljoen per jaar.” 

Next article