Home » Verpakkingen » Holland Colours herstelt kleur van gerecycled pet
Sponsored

Steeds meer plastic voedselverpakkingen worden hergebruikt. Holland Colours kan gerecycled plastic weer op de juiste kleur brengen. Daardoor kan het vaker worden hergebruikt. Hoe werkt dat proces?

Voedsel dat verpakt is, blijft langer vers en houdbaar. Dat gaat voedselverspilling tegen en maakt gezonde snacks en drankjes gemakkelijk verkrijgbaar in kleine hoeveelheden. Verpakkingen zijn meestal gemaakt van plastic. Dat is er in verschillende soorten, zoals PET, bekend van onder meer frisdrankflessen en vleesbakjes.

Hergebruik van plastic materialen wordt steeds belangrijker. Veel mensen, bedrijven, en overheden zijn bezig met recycling en circulaire economie. “We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen voor de huidige en toekomstige generatie ”, stelt Gina Provó Kluit-Gonesh, directeur Global Marketing bij Holland Colours en voormalig sociaal ondernemer.

“Vervuiling van de wereld met zwerfafval en de ‘plastic soup’ in de oceanen is onacceptabel. Het verbranden van afval, met als gevolg een hogere CO2-uitstoot, is niet duurzaam.”                                                                                         

Kleurkorrels

In het recycleproces worden verschillende soorten plastic  van elkaar gescheiden, vertelt Jules Roelofs, R&D Manager bij Holland Colours. “Daarna wordt het gesorteerde plastic schoongemaakt, meestal gesmolten en verwerkt tot korrels waarmee nieuwe producten kunnen worden gemaakt, zoals flessen of zelfs kleding.”

Vervuiling van de wereld met zwerfafval en de ‘plastic soup’ in de oceanen is onacceptabel.  

Holland Colours is al bijna 40 jaar specialist in kleuren en producent van kleurconcentraten (korrels) voor de plastic industrie. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring in de PET voedselverpakkingsindustrie. “We volgen de ontwikkelingen wat betreft circulaire economie op de voet”, zegt Roelofs.

“Zo zien we de trend om meer natuurlijke of biogebaseerde grondstoffen te gebruiken. We haken daar op aan met ons innovatieprogramma. Zo hebben we nu kleurkorrels met natuurlijke ingrediënten.”

Verkleuring

In het recycleproces lukt het niet om al het plastic volledig te scheiden. Er blijven altijd stukjes van het ene plastic tussen het andere. Dat kan verkleuring geven van het hergebruikte product.

“Je kunt het vergelijken met witte kleding die na een paar keer wassen niet meer helemaal wit is”, vertelt Provó Kluit. “Zo krijgt ook plastic na recyclen vaak een lichte geel-bruine tint.”

Holland Colours heeft het product Tintmask ontwikkeld om verkleuring van hergebruikt plastic te neutraliseren of te maskeren. “Hiermee kunnen we de oorspronkelijke kleur grotendeels herstellen”, legt Roelofs uit.

“Bovendien kunnen onze klanten verschillende batches gerecycled plastic maken met een consistente kleur. Dat maakt de latere verwerking tot fles makkelijker. Fabrikanten en ook consumenten willen immers dat producten dezelfde kleur hebben. Een drankje in een geel-grauw flesje is niet aantrekkelijk.

Het herstellen van de kleur maakt het gerecyclede plastic dus hoogwaardiger. Dat kan dan vaker worden hergebruikt.”

Next article