Home » Verpakkingen » Nieuw leven voor gebruikt kunststof
Sponsored

Kunststof kan worden gerecycled tot onder andere flacons en jerrycans. Dat levert een CO2-reductie op tot 75%, en een besparing tot 95% op gebruik van fossiele grondstoffen.

Plastic verpakkingsafval wordt in Nederland ingezameld via Plastic Heroes en PMD (plastic, metalen en drankenkartons). Daarna wordt het gesorteerd, gereinigd en bewerkt tot granulaat van bijvoorbeeld HDPE (Hoge Dichtheid Poly Etheen).

Dat is te gebruiken als hoogwaardige grondstof voor nieuwe kunststof producten, vertelt Frank Houweling, account en export manager bij Houweling Groep. “Wij hadden in ons assortiment al flacons van 100% gerecycled HDPE, en nu ook jerrycans. Die worden inmiddels gebruikt door Uzin Utz Nederland, producent van materialen voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren.

Hun producten worden veelal in flacons en jerry- cans verpakt. Dat kan nu dus heel duurzaam: de nieuwe verpakkingen bestaan volledig uit gerecycled kunststof verpakkingsafval.”

Succes

Houweling Groep ontwikkelde eerst twee series met jerrycan samples die voldeden aan alle technische wensen, eisen en testen. Uzin Utz Nederland deed er vervolgens onder andere transport-, val- en etikethechttesten mee. En met succes.

De beslissing om de flacons en jerrycans van gerecycled materiaal te maken, was toen snel gemaakt. Houweling vervolgt: “We zijn continu bezig met nieuwe duurzame verpakkingen. En we zoeken klanten die deze verder met ons willen testen.

Uzin Utz Nederland toonde interesse in de jerrycans. Uit deze samenwerking is het bewijs gekomen dat gebruikt kunststof weer in de keten kan komen als waardevolle grondstof.” Houweling Groep is overtuigd van de mogelijkheden om de keten te sluiten en zamelt al jarenlang gebruikte verpakkingen in.

Deze worden gereinigd en waar nodig gerepareerd, en krijgen een tweede, derde of soms zelfs vierde leven. Houweling: “We waren er natuurlijk als eerste bij toen door de meer specifieke sortering een kwalitatief hoogwaardige grondstof ontstond.

Onze Business Development Manager Dennis Jongmans heeft vervolgens samen met onze producenten van het granulaat en diverse fabrikanten de nieuwe verpakkingen van gerecycled materiaal ontwikkeld.”

Voorop in de ontwikkelingen Houweling Groep en Uzin Utz Nederland stonden later samen in de fabriek in Duitsland voor de productie van de jerrycans. Ze gaven daar ook direct de finale goedkeuring op de kleur. “Uiteindelijk heeft het proces vanaf het eerste oriënterend gesprek over deze producten van gerecycled kunststof tot aan akkoord zes maanden geduurd.

Zonder Uzin Utz Nederland was de ontwikkeling van de jerrycan minder snel gegaan”, laat Houweling weten. “Wij willen in de markt graag het goede voorbeeld geven. Met deze samenwerking lopen Uzin Utz Nederland en Houweling voorop in de ontwikkelingen. En daar zijn we trots op.”

Next article