Home » Water » Private: Dé oplossing voor biofouling
Sponsored

Legionella wordt nog amper in het nieuws genoemd. Toch zorgt de bacterie ervoor dat jaarlijks tussen de 300 en 400 mensen longontsteking krijgen. In 2018 waren dat er zelfs bijna zeshonderd.

Harry Polman

Harry Polman

Managing Directeur H2O Biofouling Solutions B.V.

“Legionella is een groot probleem dat onderschat wordt. De legionellabacterie komt niet alleen in industriële omgevingen voor, maar ook in ziekenhuizen, sauna’s, hotels en vakantieparken. Industrieën met koelwatersystemen zijn er zeker gevoelig voor.”

Harry Polman, Managing Director bij H2O Biofouling Solutions B.V, stelt dat industriële systemen vaak gebruik maken van oppervlaktewater voor koeling.

Legionella is een groot probleem dat nogal eens onderschat wordt

“In dat water huizen bacteriën. Als het water een temperatuur heeft tussen de 20 en 40 graden, kunnen die zich razendsnel vermenigvuldigen. De legionellabacterie zoekt een (eencellige) gastheer die zich voedt met biofilm -een slijmlaag met grote aantallen microben. Deze eencelligen, met daarin legionella, kunnen vrijkomen en zich in kleine waterdruppeltjes (bijvoorbeeld nevel) via de lucht verspreiden.

Wanneer deze door mensen ingeademd worden, kan dat leiden tot ziekte: veteranenziekte. Daarnaast kan een biofilm leiden tot corrosie door de bacteriën die zich in zo’n slijmlaag bevinden. Dit kan leidingen aantasten, zoals bacteriën gaatjes veroorzaken in je tanden.”

“Industrieën die oppervlaktewater gebruiken, kampen echter met nog meer vormen van biofouling. “Mosselen, oesters, we komen het allemaal tegen”

Hoge kosten

Industrieën die oppervlaktewater gebruiken, kampen echter met nog meer vormen van biofouling. “Mosselen, oesters, we komen het allemaal tegen”, vertelt Polman.

“Deze zorgen voor verruwing van de leidingen aan de binnenkant waardoor de koelwaterpomp harder moet draaien. Dat zorgt uiteindelijk weer voor hoger energieverbruik en verhoogde CO2-uitstoot en we weten allemaal dat dát niet meer kan.

Mosselen, oesters, we komen het allemaal tegen

Uiteindelijk kan een systeem zodanig vervuild raken door biofouling dat de pomp buiten bedrijf raakt. Hierdoor komt de koeling en dus de fabriek een tijd stil te liggen. Zoiets kost veel geld.”

Biocidegebruik verminderen

De veelgebruikte oplossing voor deze problematiek is het doseren van een biocide om de watersystemen schoon te houden. “De gangbare manier is om continu een hoge dosering biocide te gebruiken. Een veelgebruikte biocide is chloorbleekloog.

Wij vinden het belangrijk om daar juist zo min mogelijk van te gebruiken en toch hetzelfde resultaat te behalen. Door Ecodosering toe te passen, kan het biocidegebruik tot wel 50 procent verminderd worden. Dat bespaart niet alleen kosten, het is ook een stuk beter voor het milieu.”

Meten is weten

“Bij Ecodosering onderzoeken we de reactie van de biofouling op de biocidedosering. Hier passen wij dan de dosering op aan. Door biofouling-monitoren te koppelen aan een zijtak van de leiding kan er  realtime informatie over de effectiviteit van een dosering worden geleverd.

Immers; Meten is weten! Zo is via een online programma te volgen of er biofouling ontwikkelt en hoeveel biocide nodig is om dat tegen te gaan. Dat betekent dat er nooit méér biocide gebruikt hoeft te worden dan strikt noodzakelijk is.”

Toenemende biologie

Polman stelt dat H2O Biofouling oplossingen biedt voor elk specifiek probleem op iedere locatie. “Het oppervlaktewater van Maasvlakte Rotterdam is bijvoorbeeld anders dan dat in IJmuiden. Het water is aanzienlijk schoner dan 20 jaar geleden, het leven hierrin neemt toe en verandert met de seizoenen én de jaren.

Met Ecodosering kan het gebruik van biocide sterk verminderd worden

Een mossel die in het verleden in de Middellandse Zee leefde, komen we nu langs onze kust tegen. Door te meten, weten we precies welke hoeveelheid biocide er nodig is om te voorkomen dat deze dieren zich in de leidingen kunnen nestelen. We werken voor middelgrote en grote industrieën. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd waarin het Midden-Oosten een belangrijke focus is. Daar is de problematiek anders, maar onze aanpak hetzelfde. Meten geeft inzicht, zorgt voor bewustwording en is een ‘early warning’ zodat er geen probleem kan ontstaan.”

“We bieden een one-stop-shop voor alle gerelateerde zaken die rond biofouling spelen. We leveren doseerspecificaties, doseersysteemontwerp en Biomonitoringsystemen.  Hiermee kunnen we complete, zorgeloze biofouling-besturingsoplossingen leveren die gemakkelijk te gebruiken zijn, aangepast aan de specificaties van de opdrachtgever en voldoen aan alle overheidsvoorschriften met betrekking tot lozingslimieten. Met een ervaren, divers team en een wereldwijd servicenetwerk, bieden we maatwerk voor elke opdrachtgever.”

Next article