Home » Corporate » Corporate governance in de Agro
Corporate

Corporate governance in de Agro

Maja Sanders
Associate van Wagner group, investeerder, meervoudig commissaris en toezichthouder.

De Nederlandse corporate governance code ( code-Tabaksblat) is een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven met als doel een transparantere organisatie. “Het voordeel van deze code is dat er meer onderwerpen behandeld worden dan in wetgeving en het daardoor de transparantie verhoogt. Hoe transparanter een organisatie is, hoe meer vertrouwen bijvoorbeeld  investeerders in de organisatie hebben.”

Investeren in nieuwe bedrijvigheid, doorgroei en/of internationalisering vraagt vooral ‘common sense’ van de betrokken bestuurders. “Het draait allemaal om een team dat de kennis en kunde in huis moet hebben om dergelijke beslissingen gefundeerd te nemen. Een dergelijk team samenstellen en optimaal samen te laten werken, is een kunst.”

Sanders stelt dat de gedragscomponent uitermate belangrijk is. “Vroeger maakte men voornamelijk gebruik van het ‘old boys network’, maar de ervaring leert dat er kwaliteit en diversiteit in het team moet zitten, mensen met verschillende kwalificaties. Een voorzitter speelt daarbij een belangrijke rol om bijvoorbeeld zowel de strateeg als het teamlid van de details beiden aan het woord te laten.” Wat ook kan helpen, is de persoonlijke evaluaties met elkaar bespreken. “Dat versterkt het begrip voor elkaar en komt de teamgeest ten goede.” Sanders benadrukt het belang van blijven leren en ontwikkelen. “Proactief bezig zijn met kennis en kunde vergaren. Goed toezicht gaat niet alleen om cijfers, maar vooral ook om deskundigheid en diversiteit in het team.”

Next article