Home » Corporate » Gekwalificeerd personeel Agro & Food branche
Corporate

Gekwalificeerd personeel Agro & Food branche

Wat een Plant Manager écht belangrijk vindt

Plant Managers voor productiebedrijven zijn steeds moeilijker te vinden en dat kan problemen opleveren. Een goede Plant Manager zorgt ervoor dat de operatie soepel en efficiënt verloopt en dat de klanten zijn producten op tijd, volgens de juiste specificaties en voor de beste prijs geleverd krijgen.

Vrijheid van handelen

Een Plant Manager wil niet ‘op de winkel passen’, maar écht een verschil maken. Operations Directeur Madelon Hermes Mies: “Je wordt gevraagd om iets te gaan veranderen, dan wil je daarin carte blanche krijgen.

Je gaat in gesprek met de mensen waar je leiding aan geeft om de ‘rode draad’ te achterhalen en actie te plannen. Daarna moet je wel de ruimte krijgen om de puzzelstukjes in elkaar te laten passen.”

”Het gaat mij niet om het geld, maar om de klik met het team en het management''

Om veranderingen waar te maken is er draagvlak, vertrouwen én vrijheid nodig. Interim Plant Manager Erik Ruttenberg stelt: ”Het gaat mij niet om het geld, maar om de klik met het team en het management.

Mensen op de werkvloer staan wel open voor veranderingen. Het management echter voelt zich soms bedreigd en vraagt zich af waarom je dingen wil veranderen.” Plant Managers houden van LEAN; hoe kan er zo efficiënt mogelijk gewerkt worden, op welke kosten kan bespaard worden en zitten de juiste mensen wel op de juiste plek?

Ze zoeken continu naar verbetering op elk bedrijfsonderdeel. Een Plant Manager kijkt daarnaast ook altijd naar de toekomst; welk nieuw project/uitdaging ligt voor hem in het verschiet?

Krapte

De ‘doorlooptijd’ van een Plant Manager is drie tot vijf jaar, daarna is het tijd voor een frisse blik. Nu de arbeidsmarkt snel aantrekt en 30-40 jarigen met HBO/WO opleiding moeilijk te vinden zijn, wordt de spoeling dun.

Dat maakt het voor bedrijven steeds moeilijker om geschikte professionals te vinden. Een goede Plant Manager is rustig naar de vloer, gedreven richting zijn Key Performance Indicators en een echte people manager.

Om nu en vooral in de toekomst goed gekwalificeerde Plant Managers aan een bedrijf te binden, moeten bedrijven haast maken met nadenken over wat zij kunnen bieden aan kandidaten. Het allerbelangrijkst daarbij is de vrijheid en ruimte om veranderingen door te kunnen voeren.

Next article