Home » Future of Food » Nederlandse pluimveeketen is wereldmarktleider
Future of Food

Nederlandse pluimveeketen is wereldmarktleider

De Nederlandse pluimveeketen zoekt voortdurend naar een optimale balans tussen dierenwelzijn en de CO2-voetafdruk. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, vertelt de over recente ontwikkelingen. 

Wat maakt de Nederlandse pluimveeketen zo succesvol? 

“Dat heeft te maken met onze samenwerkingsverbanden. Pluimveeproductiebedrijven, toeleveranciers, slachterijen, hogescholen en universiteiten werken heel nauw samen om verbeteringen te ontwikkelen en te implementeren. Het gaat onder meer om ontwikkelingen op het gebied van klimaat, circulariteit, gezondheid van mens en dier en
dierenwelzijn.” 

Welke stappen zijn gezet als het gaat om dierenwelzijn? 

“In de Nederlandse detailhandel is alleen nog maar langzaam groeiende kip en biologische kip verkrijgbaar. De kip heeft meer ruimte. Er is in heel korte tijd een omschakeling gemaakt naar meer diervriendelijke houderijsystemen.” 

Lukt het dan ook om de CO2-voetafdruk te verkleinen? 

“Als je de CO2-voetafdruk wilt verlagen, moet je zo efficiënt mogelijk werken. Dat gaat ten koste van het dierenwelzijn en dat is niet wat wij in Nederland willen. Vandaar dat wij de langzaam groeiende kip hebben geïntroduceerd. Deze kip heeft meer ruimte dan de gangbare kip maar kan efficiënter worden geproduceerd dan de biologische kip. Het gaat er dus niet om een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk te realiseren. Het doel is een zo goed mogelijke balans te vinden tussen de CO2-voetafdruk en dierenwelzijn.” 

Het doel is een zo goed mogelijke balans te vinden tussen de CO2-voetafdruk en dierenwelzijn

Zijn er andere mogelijkheden om de efficiëntie te vergroten? 

“Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar voeding. Vroeger was er voor 1 kg kip 2,5 kg voer nodig. Tegenwoordig is daarvoor nog maar 1,2 kg voer nodig. Het is ook belangrijk om de kip volledig te benutten. Waar wij in Nederland onze neus voor ophalen, pootjes bijvoorbeeld, is in Aziatische landen en Afrika een delicatesse. Echt ieder stukje van de kip wordt gebruikt. Ook dat is een manier om de verduurzaming van de keten te realiseren. Een andere manier om efficiënter te kunnen werken, is het gebruik van bijvoorbeeld geautomatiseerde camerasystemen. Die pootjes moeten wel volledig vrij zijn van bacteriën. Als je bedenkt dat in Nederland twee miljoen kippen per dag worden geslacht, dan besef je dat je niet handmatig vier miljoen pootjes kunt controleren. Met die controlesystemen is dat wel mogelijk. Onze pluimveesector is echt de meest efficiënte ter wereld.” 

Is dat belangrijk? 

“Absoluut. Tot 2050 zal de wereldbevolking groeien van 7 naar bijna 10 miljard mensen. Van nog eens 2 miljard mensen zal de economische situatie dermate verbeteren dat ook zij zich vlees kunnen veroorloven. Pluimveevlees kun je efficiënter produceren dan vlees van welk ander dier ook. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk in die stijgende behoefte te voldoen.”

Next article