Skip to main content
Home » Future of Education » Snel een taal eigen maken met taalreizen: “Na een paar dagen denk je zelfs al in het Frans”
Sponsored

Het is nooit te laat om een nieuwe taal te leren. Vraag het maar aan de 51-jarige Natalie, die een tweeweekse taalcursus volgde in Nice, Frankrijk. “Leren in het land waar je bent is echt zoveel makkelijker en effectiever,” zegt ze. 

Een taalreis, wat houdt dit precies in?

“Taalreizen, ook bekend als studie in het buitenland, is wanneer iemand naar een vreemd land reist om lessen te volgen in de moedertaal van dat land. Het is ook mogelijk om dit als volwassene te doen. Het is een geweldige manier om meer te leren over het land en de mensen.” 

Hoe ben je op het idee gekomen om op een taalreis te gaan?

“Ik had een Franse vriend. Ik volgde al een schriftelijke cursus, maar het ging me niet snel genoeg. Ook vond ik het moeilijk om naast mijn fulltimebaan iedere keer weer de motivatie te vinden om te studeren. Ik verlangde ernaar de taal snel onder de knie te krijgen, en de snelste manier is de taal voortdurend te spreken gedurende de dag. Daarom vertrok ik naar Nice om een taalcursus te volgen omdat je volledig ondergedompeld wordt in de cultuur en het dagelijks leven van Frankrijk. Zo verbleef ik bij een lokale familie en volgde ik lessen op een taalschool.”

Wat ging daaraan vooraf?

“Bij EF Education First vertelde ik over mijn doelstellingen en huidige taalniveau. Daardoor werd ik aan een passend programma gekoppeld. Ook werden de vluchten en accommodatie voor mij geboekt, wat een zeer naadloos proces was waarin ik volledig werd ontzorgd. Bovendien kreeg ik gedurende mijn hele verblijf wekelijks een enquête toegestuurd waarin om terugkoppeling werd gevraagd over mijn ervaring.”  

Hoe ziet een dag eruit in Nice terwijl je je cursus volgt?

“Ik volgde elke dag Franse les. Ook was er voldoende ruimte om leuke dingen te ondernemen zoals wijnproeverijen, musea bezoeken, shoppen in de stad en ontspannen op terrasjes met andere studenten. Tussen de lessen door lunchten we daarnaast regelmatig met elkaar op het strand. Elke dag was weer anders. Het voelde meer alsof ik op vakantie was dan op een cursus, én ik heb echt fantastische mensen ontmoet.”

Wat leverde deze taalreis op?

“Ik was aangenaam verrast dat ik door voortdurend omringd te zijn door de plaatselijke taal veel sneller nieuwe woorden en zinnen oppikte. Sneller dan mijn schriftelijke cursus. Ik betrapte me na enkele dagen dat ik zelfs in het Frans dacht! Ik overwon mijn angst om Frans te spreken en bereikte hiermee mijn doel. Als je op zoek bent naar een echte verbetering van je taalvaardigheid, dan raad ik je ten zeerste aan om een taalreis te maken.” 

Ga je in de toekomst meer taalreizen maken?

“Ik ben iemand die wil blijven leren via taalleerprogramma’s. Ik heb de smaak te pakken. Zo kijk ik ernaar uit om Italiaans te leren in Italië. Ook bleek mijn enthousiasme aanstekelijk te zijn: deze keer gaat er ook een vriendin mee. En misschien gaan we wel langer dan twee weken!” 

Het belang van doorleren als individu 

Doorleren kan op allerlei manieren invulling gegeven worden en bestaat naast het traditionele leren ook uit het opdoen van ervaringen in de praktijk. Reizen en het ontdekken van de wereld en andere culturen is hier een groot onderdeel van. Middels taalreizen leer je niet alleen vaardigheden in de taal, maar is de ontwikkeling nog vele malen groter.

De voordelen van een nieuwe taal en cultuur leren kennen

Des te meer we leren over elkaars gebruiken en culturele achtergronden des te beter we elkaar kunnen begrijpen en samen kunnen werken. Naast het voordeel op persoonlijk vlak geeft dit tevens betere mogelijkheden in het werkveld. Met steeds meer internationale samenwerkingen is het spreken van andere talen en het begrijpen van onderlinge culturen van toenemend belang. Daarnaast leren dergelijke buitenland ervaringen je meer over jezelf. 

De mogelijkheden

Binnen EF wordt er een tal van verschillende mogelijkheden aangeboden. Dit kan variëren van groepsreizen voor kinderen (vanaf 13 jaar), individuele reizen voor middelbare scholieren, studenten en volwassenen maar ook programma’s speciaal voor professionals. Met 50 verschillende locaties, tien verschillende talen en vertrekmomenten het hele jaar door, wordt elke reis op maat gemaakt. 

Next article