Skip to main content
Home » Groente & fruit » Zo min mogelijk gewasbescherming voor gezond fruit
Gewasbescherming

Zo min mogelijk gewasbescherming voor gezond fruit

Gewasbescherming is nodig, ook in de fruitteelt. Om mooi en gezond fruit te kweken, moeten middelen worden gespoten in de boomgaard.

Onder de norm blijven

Bij H.C. Van Blijderveen Fruit NL is alles erop gericht om zo min mogelijk bescherming in te zetten. “Het streven is ver onder de norm te blijven, zo dicht mogelijk bij een derde van het toegestane maximum”, verklaart in- en verkoper Wim van Zoelen. Van Blijderveen doet mee aan een project van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt om gewasbeschermingsmiddelen te testen die minder werkzame stoffen bevatten. Elke partij appels of peren die leveranciers aanleveren of die in de eigen boomgaarden in de Betuwe is geteeld, wordt bij een onafhankelijk laboratorium in Wageningen getest op residu (werkzame stof).

Bestrijding afhankelijk van het weer

Het familiebedrijf heeft in de loop der jaren een goede naam opgebouwd. “We leveren aan de groothandel en supermarkt in Nederland, dat zegt wel wat”, aldus Van Zoelen. “Het hele teeltconcept is gericht op zo min mogelijk bestrijding. Daarbij zijn we onder meer afhankelijk van het weer. Een nat voorjaar brengt meer kans op ziektes. En als het veel regent, spoelen de stoffen er sneller af en moeten we herhalen.” Van Blijderveen levert en teelt uitsluitend Hollands fruit, zoals de appelsoorten Elstar en Jonagold en Rode Goudreinette en de perensoorten Doyenne du Comice en Conference. Veertig procent gaat naar het buitenland. Na het oogsten gaat het fruit zo snel mogelijk de koelcel in of wordt dezelfde dag nog verpakt en afgeleverd aan de klant. Fruit dat direct wordt verhandeld, dat is zo’n twintig procent van de jaaromzet, krijgt geen eindbescherming. Bij het oogsten wordt extra gecontroleerd op netjes plukken en tijdens het sorteerproces wordt het fruit diverse keren gewassen.

Residumeting is vanzelfsprekend

“Diverse klanten vragen om de residumeting, maar voor ons is die meting vanzelfsprekend”, aldus Van Zoelen. “Veel consumenten hebben nog het beeld dat fruittelers ongeremd met de spuitmachine door de boomgaard rijden. Dat is natuurlijk onzin. We willen mooi, lekker en gezond fruit leveren. Bovendien zijn gewasbeschermingsmiddelen behoorlijk aan de prijs, dus elke bescherming die niet nodig is, laten we echt wel achterwege. Ons motto is Fruit, the Art of Nature.”

Next article