Home » Innovatie » Lely Orbiter maakt ketenintegratie en productdifferentiatie in de veehouderij mogelijk
Sponsored

Vol trots stond veehouder Guus van Roessel deze maand voor het melkschap in Albert Heijn. Een volledig nieuw concept, want de melk is van begin tot eind verwerkt op zijn erf.

avatar

Guus van Roessel

Director Business Development Processing & co-owner De Dobbelhoeve

Samen met VMEngineering ontwikkelde producent Lely de ‘Lely Orbiter’, een mini melkfabriek voor bij veehouders op het erf. Eind augustus werd deze nieuwe ontwikkeling voor het eerst aan het publiek getoond. De Lely Orbiter stelt boeren in staat om hun melk direct op het erf te verwerken waarna het direct de supermarkt in kan. Hierdoor vervalt de noodzaak van het transport naar een verwerkingsfabriek, wat zorgt voor ketenintegratie. Veehouder van Roessel, tevens werkzaam bij Lely, is de eerste veehouder die de minifabriek op zijn erf heeft staan en is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Orbiter.

Kleiner & lokaler

“De eigenaar van VMEngineering heeft deze decentrale installatie uitgedacht”, vertelt van Roessel. “Omdat hij bij de grote processors niet het enthousiasme vond waar hij op had gehoopt kwam hij bij ons terecht. Wij zagen meteen veel mogelijkheden, maar hadden wel het gevoel dat we het nog kleiner en lokaler konden maken. Met dat in gedachte zijn we verder gaan denken en zo is de mini melkfabriek ontstaan.”

Bij van Roessel op het erf kunnen de koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken worden. Ze lopen dan de melkrobot in waar ze gescand worden op gezondheid, gedrag en op de kwaliteit van de melk. Als de kwaliteit goed is wordt de melk meteen teruggekoeld en opgeslagen in een tussenvat. Vervolgens gaat de melk naar de procesruimte waar het gepasteuriseerd wordt. Daarna is er de keuze om de melk te homogeniseren of om het vet te verminderen met behulp van een seperator. Tot slot wordt de melk gebotteld en is het klaar voor transport naar de supermarkt.

Individualiteit van de koeien

Wat van Roessel één van de mooiste eigenschappen van de Orbiter vindt is dat het de individualiteit van de koeien toont. “Als je gebruik maakt van de reguliere melkverwerking gaat de individuele waarde van elke koe verloren in de totale melkplas. Eigenlijk is dat zonde, want iedere koe geeft melk met een unieke smaak.”Bij de Orbiter wordt alle melk van de koefamilies apart opgeslagen, waardoor elke fles getraceerd kan worden naar één koefamilie. De naam van deze koeien zijn terug te vinden op de ‘Mijn Melkflessen’.

Bij de Orbiter wordt alle melk van de koefamilies apart opgeslagen, waardoor elke fles getraceerd kan worden naar één koefamilie.

Naast de waardering voor de individualiteit van de koe levert het ook voordelen voor de veehouder op. “Je kan op deze manier nog meer het individuele verhaal van jouw bedrijf uitdragen”, legt van Roessel uit. “Het tweede voordeel is dat je opschuift in de waardeketen. In plaats van een standaard vergoeding vanuit de fabriek te ontvangen kunnen boeren nu hun eigen product zelf vermarkten.”

Van Roessel merkt dat op deze manier ook de verantwoordelijkheid voor het eindproduct enorm toeneemt. “In eerste instantie was mijn bedrijf ook gericht op zoveel mogelijk liters in de tank krijgen en wist ik in de winkel echt niet welke melk van mijn koeien kwam. Door deze ontwikkeling voel ik me weer verantwoordelijk voor het gehele proces. Zo stond ik laatst zelfs de flesjes te spiegelen in de supermarkt!”

Next article