Home » Innovatie » Nederland agrifoodtech & systeemintegratie land
Innovatie

Nederland agrifoodtech & systeemintegratie land

De Nederlandse agrifoodtech is staat hoog op de internationale ranglijsten. Toch moeten we oppassen dat niet verslappen en onze sterkte een zwakte wordt.

“Volgens mij kunnen we met recht trots zijn op Nederland als het gaat om ons internationale aanzien in de agri & food sector. National Geographic, World Economic Forum en nog vele andere publicaties onderstrepen de bewondering vanuit het buitenland. Naast de terechte trots heeft deze bewondering echter ook twee aandachtspunten:

  • Binnen ons land kan het leiden het tot een houding van “We zijn zo goed, iedereen komt toch wel naar ons toe!’. Met als mogelijk gevolg dat we wat achterover gaan leunen. Een dergelijke houding is zelden goed gebleken voor het behouden van een langdurig sterke positie, tenzij je het bedrijf met de hoogste beurswaarde ooit bent en uit Silicon Valley komt, al moet blijken hoe lang dat stand kan houden.
  • Internationaal leidt de bewondering ook tot een extra motivatie in andere landen om een dergelijke positie ook te bereiken of voorbij te streven. En als je goed kijkt zie je dat al op veel plekken in de wereld gebeuren. Niks mis mee, zolang we dat maar herkennen en omzetten in extra actie om voorop te blijven lopen.”

“Uitdagingen voor de sector zijn zo groot geworden dat eigenlijk geen enkel bedrijf of kennisinstelling dit alleen kan oplossen. Er dient meer dan ooit te voren samengewerkt te worden. Kennis uit andere sectoren biedt mogelijke oplossingen, maar vooral door het integreren van systemen die we ontwikkeld hebben kunnen we echt grote stappen voorwaarts maken.

Uitdagingen voor de sector zijn zo groot geworden dat eigenlijk geen enkel bedrijf of kennisinstelling dit alleen kan oplossen.

Ook het delen van data en kennis in de keten en dat integreren in alle technologie en machines die we de afgelopen decennia hebben ontwikkeld is hierbij belangrijk. Laat hier nou een andere unieke eigenschap van ons Nederlanders heel goed bij passen. Wij zijn als geen ander volk in staat om te polderen, samen te werken en te netwerken.

Althans, dat is historisch al gebleken in een aantal andere sectoren, nu nog een extra sprintje in de agrifood- en technologiesector, zou ik zeggen. Als Nederlandse bedrijven internationaal samenwerken en samen delen van de innovatie oppakken, kunnen we de internationale koek voor Nederland nog veel groter maken. En laten we eerlijk zijn, onze welvaart hebben we voor een groot deel te danken aan de enorme export, dus laten we dat blijven doen!”

Next article