Home » Innovatie » Nieuwe mastitis-test moet onnodig antibioticagebruik in veehouderij tegengaan
Antibiotica

Nieuwe mastitis-test moet onnodig antibioticagebruik in veehouderij tegengaan

Een nieuwe test kan mastitis binnen twaalf tot veertien uur vaststellen en verwekkers onderscheiden. De MastDecide test is bedoeld om het gebruik van antibiotica terug te dringen.

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij is al jaren een controversieel onderwerp. Veehouders kunnen het niet vermijden, omdat het vee anders bij een infectie onnodig lijdt of misschien zelfs zal sterven, maar er zitten grote risico’s aan. Zo kan er resistentie optreden en kunnen deze resistente bacteriën zich verspreiden onder mensen via voedsel en het milieu. Een gevaar voor de volksgezondheid.

Symptomen mastitis

Een veelvoorkomende infectie in de veehouderij is mastitis, een ontsteking van het uierweefsel, veroorzaakt door bacteriën die de uier binnendringen. De symptomen van mastitis zijn een zwelling, een pijnlijke uier, afwijkende melk en soms ook koorts. De reguliere mastitis-testen moeten door een dierenarts worden uitgevoerd en de uitslag laat minimaal drie tot vier dagen op zich wachten. Vaak nemen boeren het zekere voor het onzekere en geven hun vee al binnen deze tijd antibiotica of is het vee inmiddels zo ziek geworden dat het meteen moet worden toegediend. De nieuwe mastitis-test geeft de uitslag binnen twaalf tot veertien uur en toont ook meteen welk type ziekteverwekker moet worden bestreden.

Economische problemen

“Als er antibiotica wordt gegeven aan het vee is de melk van de koe ongeveer tien dagen niet bruikbaar. De infectie is slecht voor het dierenwelzijn maar brengt ook een groot economisch probleem voor de boer met zich mee”, legt Herbert Rehbein, dierenarts en eigenaar van Veterinary Enterprises Europe B.V, uit. “De melk die een koe met antibiotica geeft is niet geschikt voor menselijke consumptie en moet worden afgevoerd. Met deze test kunnen we zien of er pathogenen in de melk zitten en of dit grampositieve of gramnegatieve pathogenen zijn. Voor beide varianten is een verschillende behandelingen nodig. Bovendien kan er worden gekozen geen antibiotica te gebruiken die liefst alleen voor mensen gereserveerd moeten blijven. In veel gevallen blijkt het zelfs helemaal overbodig te zijn om mastitis met antibiotica te behandelen en kan er tot wel 60 procent van de gevallen zonder antibiotica geholpen worden.

Melkmonster

De nieuwe mastitis-test kan door de veehouder zelf worden uitgevoerd waarbij een melksample moet worden genomen op een schone aseptische wijze. Het melksample wordt uit het monsterbuisje, met behulp van een geijkte wegwerppipet, in de testbuisjes overgebracht. Als de buizen na 12 tot 14 uur bebroeden bij 37 °C nog steeds roze zijn, is er geen pathogeen gedetecteerd. Als één van de buizen wit is geworden zijn er gramnegatieve pathogenen ontdekt en als beide buizen wit zijn  zitten er grampositieve pathogenen in de melk.

“Een revolutionaire ontwikkeling voor de gezondheid van mens en dier,” zegt Bob Rulkens. Eigenaar van VHM B.V (Mecan) en Veterinaire Groothandel Wijchen B.V (VGW Farma), een medisch veterinaire groothandel. Ook zou de nieuwe test in vergelijking met zijn voorgangers een stuk goedkoper moeten zijn. “Dit scheelt zeker in kosten”, legt Rulkens uit. Bij het inschakelen van een dierenarts zijn de voorrijkosten voor de behandeling van één koe vaak meer dan het driedubbele.”

Next article