Home » Investeren in de toekomst » Van ‘oliegeld’ naar duurzame aandelen
Investeren in de toekomst

Van ‘oliegeld’ naar duurzame aandelen

Foto: Jeroen Berends

Eline Hesse kreeg een flinke aandelenportefeuille van haar vader die altijd bij Shell heeft gewerkt. Hesse besloot het over een andere boeg te gooien: ze koos ervoor om haar geld te investeren in duurzaamheid.  

Dankzij het werk van haar vader is Hesse opgegroeid in het buitenland. “Ik zat op High School in Qatar, daar kreeg ik weinig mee van de klimaatcrisis. Maar toen ik in Nederland ging studeren ontdekte ik hoe groot en urgent het klimaatprobleem is.” Eline besloot haar portfolio van ongeveer anderhalve ton aan aandelen te herinvesteren. Maar dat ging niet vanzelf: “Rond mijn 25e werd ik me bewust van mijn portfolio, maar ik zag alleen een lijst van letters en cijfers. Ik vond het mijn verantwoordelijkheid om het te leren begrijpen. Ik heb toen geleerd hoe de financiële markt in elkaar zit en hoe ik mijn kapitaal op een duurzame manier kan inzetten.”  

Want als je geld hebt, heb je ook een verantwoordelijkheid voor de generaties na jou

Verantwoordelijkheid  

Het plan van herinvesteren laat Hesse zien in haar documentaire Petrol Dollar for a Different Engine. “Het was best een emotioneel proces. Om je geld te kunnen inzetten volgens jouw waarden moet je eerst weten wat je belangrijk vindt. Ik heb van mijn vader geleerd dat ik zelf eerst een beeld moet hebben wat duurzaamheid is om erin te kunnen investeren.” Hesse ziet dat het steeds belangrijker wordt om geld aan te wenden voor impact: “Er is een grote ‘wealth shift’ gaande van babyboomers naar millennials. Wat gebeurt er met dat geld? Mensen identificeren zich vaak niet met hun vermogen, het moet gewoon rendement opleveren. Dat vind ik jammer. Want als je geld hebt, heb je ook een verantwoordelijkheid voor de generaties na jou.”  

Inspirerend  

In het begin was Hesse soms bang wat mensen ervan zouden vinden dat ze publiekelijk over haar vermogen sprak. “Maar ze vonden het juist moedig en inspirerend.” Hesse kreeg destijds ook veel vragen om advies. “In de financiële wereld is veel jargon, weing mensen hebben zin om zich daarin te verdiepen. Maar om te kunnen investeren met impact, moet je wel begrijpen wat je aan het doen bent.”  

Haar zoektocht naar duurzame investeringen heeft Hesse veel gebracht: “Het heeft veel zelfinzicht opgeleverd. Maar het blijft een proces. Ik heb geleerd dat het niet perfect hoeft te zijn voordat je gaat beginnen. Impact is moeilijk te meten, je moet altijd compromissen sluiten. Maar neem gewoon de eerste stap, en blijf je zelf ontwikkelen.” 

Next article