Skip to main content
Home » Klimaat » Zelf CO2-voetafdruk verkleinen
Klimaat 2019

Zelf CO2-voetafdruk verkleinen

Voetafdruk in zand
Voetafdruk in zand

Iedereen kan iets doen om zijn of haar eigen CO2-voetafdruk te verkleinen, vertelt Puk van Meegeren. Hij is programmamanager Energie in huis en Mobiliteit bij Milieu Centraal, de organisatie voor voorlichting over duurzaamheid.

Puk van Meegeren

Puk van Meegeren

Programmamanager Energie in huis en Mobiliteit bij Milieu Centraal

Hoe groot is de CO2-voetafdruk van een gemiddeld huishouden?

Die wordt geschat op 20.000 kilo CO2 per jaar, te vergelijken met de uitstoot van 100.000 km rijden met een benzineauto. Het aandeel van alle huishoudens samen in de totale uitstoot van CO2 is daarmee groot.

Welke aspecten dragen daaraan bij?

Dat zijn vooral het energiegebruik in huis, mobiliteit, voeding, voedselverspilling, en het kopen van kleding of andere benodigdheden. De productie en het vervoer daarvan zorgen voor veel CO2-uitstoot. Milieu Centraal heeft een programma waarmee je je CO2-voetafdruk kunt berekenen en kunt zien waar je die kunt beperken.

Hoe kun je daarin al stappen zetten?

Koop tweedehands of minder spullen, en vlieg minder. Een vliegretour Thailand stoot bijvoorbeeld eventueel CO2 uit als het gasverbruik van een huishouden voorn één heel jaar.

Hoe belangrijk is de isolatie van je woning?

Dat is eveneens een belangrijk aspect waarmee je een grote stap kunt maken. Betere isolatie scheelt veel CO2-uitstoot. Het beperkt je energieverbruik en verlaagt dus je kosten. Bovendien verhoogt het je wooncomfort. Voor goede isolatie is subsidie mogelijk, waarmee woningbezitters ongeveer 20 procent van de kosten terug kunnen krijgen. Wij hebben berekend dat spouwmuurisolatie plus vloerisolatie zich dan in circa drie jaar terugverdient.

Overigens draagt het isoleren van de vloer ook bij aan je gezondheid: een warmere en drogere vloer zorgt voor minder huisstofmijt die allergie of luchtwegklachten kan veroorzaken. Vooral voor mensen met tapijt of losse vloerkleden is het extra verstandig om de vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten twee tot drie keer zoveel huismijten dan op een geïsoleerde vloer met tapijt.

Hoe ver kan iemand de CO2-voetafdruk terugbrengen?

Wie z’n best doet, kan de voetafdruk bijna halveren. Je voetafdruk naar nul brengen lukt alleen als de energievoorziening helemaal duurzaam is en alle producten helemaal duurzaam zijn gemaakt. Maar iedereen kan al flinke stappen zetten.

Next article