Home » Nationaal » Bedreiging toppositie Nederlandse agrifoodsector
Nationaal

Bedreiging toppositie Nederlandse agrifoodsector

Arry Verhage

Arry Verhage
Directeur SOL & Projectleider HCA Food

De snelle technologische ontwikkelingen en het stagneren van de instroom van jonge goed geschoolde medewerkers vanuit het onderwijs, zijn een bedreiging voor de toppositie van de Nederlandse agrifoodsector.

Er is geen gezonde en duurzame ontwikkeling van de sector mogelijk als niet snel een oplossing voor het vraagstuk rondom de arbeidsmarkt wordt gevonden. Daarbij komt dat de gemiddelde leeftijd van technische medewerkers snel oploopt.

Kortom, we worden uitgedaagd om met een nieuwe aanpak te komen vanuit de HCA, de Human Capital Agenda die aangestuurd wordt door de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de Taskforce HCA Food & Feed.

Mobiliteitsnetwerken

De oplossing wordt onder andere gezocht in zelfregulering in de vorm van een regionaal mobiliteitsnetwerk. In juni is het Mobiliteitsnetwerk Noord-Nederland opgericht. Bedrijven uit Friesland, Groningen en Drenthe, onderwijsinstellingen en regionale overheden werken samen om oplossingen te vinden voor vraag en aanbod op de moderne arbeidsmarkt.

Het uitwisselen van medewerkers, kennis en informatie draagt bij aan vakmanschap en aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Bovendien biedt dit kansen voor gerichte acties om jong talent een carrièreperspectief te bieden.

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat regionale samenwerking op de arbeidsmarkt een sleutel tot succes kan zijn. Door denkkracht te bundelen komen we versneld met concrete en bedrijfsoverstijgende oplossingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De ambitie is om te groeien naar meer dan honderd bedrijven.

Next article