Home » Nationaal » De natuur van boer naar recreant
Nationaal

De natuur van boer naar recreant

Maar … van boer tot bord … u krijgt er meer voor terug dan u denkt, want de boer brengt ook de natuur bij de consument, de recreant!

Van boomgaard tot camping

Kampeerders kunnen nog steeds genieten van onze boomgaarden; gelukkig zijn ze nog wel te vinden in ons land, maar het heeft niet veel gescheeld, of ze waren er niet meer. Een halve eeuw geleden werden aan fruittelers premies verstrekt voor het rooien van de hoogstamfruitbomen, omdat zo’n boomgaard niet rendabel zou zijn. Door die nationale rooipremies (jaren ’60) en Europese rooipremies (jaren ’70) zijn veel historische boomgaarden verdwenen. Doodzonde, want niet alleen zien boomgaarden met deze hoge fruitbomen er zo feestelijk uit, ze zijn met hun bloesem, fruit en grasvelden ook belangrijk voor allerlei insecten, vogels en zoogdieren; óók voor de recreant. Op advies van de Stichting Vrije Recreatie (SVR) hebben veel boeren deze boomgaarden toen een nieuwe bestemming gegeven, namelijk die van ‘camping’. Hierdoor zijn veel van deze boomgaarden behouden en kan de recreant, in alle rust en één met de natuur, kan genieten van het mooie platteland.

Één zijn met de natuur

Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten, immers de boer mikt, als ’t over welvaart gaat, niet zo hoog en de burger heeft het, als ’t over welzijn gaat, niet zo breed. De SVR bracht die boer en die burger tot elkaar en behartigt zo al ruim 45 jaar de belangen van beiden. Inmiddels wordt er van de tweeduizend bij de SVR aangesloten campings in binnen- en buitenland door zo’n 400.000 recreanten, jong en oud, volop gebruik gemaakt om daar hun vakantie te vieren.

‘Zoek uw eigen kampeerboer en -boerin uit.’

Om belangstellende recreanten een indruk te geven van de vele voordelen van het ‘kamperen bij de boer’ organiseert de SVR jaarlijks vier vakantiebeurzen, waar men bij ruim 350 stands uit binnen- en buitenland een kijkje kan nemen in de keuken van de kampeerboer. Met een schat aan informatie en vaak ook nog met een leuke, door standhouders beschikbaar gestelde prijs (gratis vakantie of nuttig kampeerattribuut) gaan de bezoekers enthousiast naar huis om daar de verzamelde folders te bestuderen en misschien wel aan de hand daarvan hun vakantie te bepalen. Ook dit jaar is daar weer alle gelegenheid toe. Beurzen waar SVR-donateurs gratis toegang hebben en de toegangsprijs voor niet-donateurs slechts vijf euro bedraagt. Het parkeren is voor iedereen gratis. De SVR-Vakantiebeurzen 2016 vinden plaats op zaterdag 30 januari te Vijfhuizen (Expo Haarlemmermeer), 6 februari te Groningen (MartiniPlaza), 13 februari te Apeldoorn (Americahal) en 20 februari te Gorinchem (Evenementenhal). Op zoek naar een ‘natuurlijke’ vakantie? Bij de SVR-kampeerboer bent u op het juiste adres.

Nadere inlichtingen: www.svr.nl
 

Next article