Home » Nationaal » Het ei. De comeback.
Nationaal

Het ei. De comeback.

“Elk jaar worden er meer eieren gegeten”, vertelt van Agt. Sinds 1996 samen met zijn vrouw Esther eigenaar van het scharrelkippenbedrijf de Fladderfarm. “Het zijn ook echte energiebronnen vol met natuurlijke eiwitten, mineralen en hoge percentages vitamine E, A, B2 en D. Heel erg geschikt dus voor mensen die sporten of hard werken. Ook zitten eieren vol onverzadigde vetzuren (HDL cholesterol) die goed zouden zijn voor je hart en vaten. Het is jammer dat veel mensen nog steeds denken dat eieren slecht voor je gezondheid zijn.”

Maar ook met het welzijn van de kippen wordt door steeds meer consumenten rekening gehouden. Dankzij de eicode die op alle eieren in Nederland te vinden is, kan men exact zien waar een ei vandaan komt. Van Agt: “Het eerste nummer correspondeert met het soort stal; zo staat een nul voor biologisch, een één voor vrije uitloop en een twee voor scharrelei. Vervolgens zijn er twee letters te zien die corresponderen met het land van herkomst en tenslotte is er de vijfcijferige code die correspondeert met de locatie van de stal. Uitleg van de code is trouwens altijd te vinden aan de binnenkant van de eierdoos.”

Qua smaak liggen de verschillende eiersoorten dicht bij elkaar. “Er zou een klein verschil kunnen zitten in de biologische-eieren omdat de kippen in deze stallen biologisch voedsel krijgen, maar het ligt erg dicht bij elkaar”, vertelt van Agt. “Wat wel van invloed op de smaak van eieren kan zijn is de manier waarop ze worden bewaard. Een ei ademt namelijk; vocht uit en lucht in. Dus je kunt je voorstellen dat de smaak van een ei verandert, als je de doos in de koelkast naast een paprika of een ui legt.”

Wat betreft het bewaren, wat is nou de beste manier om je eieren het langst vers te houden?

“Je kunt ze het beste op een donkere plek bewaren. De koelkast is op zich goed, maar dan wel in de doos en niet in de deur. En bewaar de eieren altijd met de punt naar beneden in de doos. Zo blijven ze het langst houdbaar en blijft de dooier het mooist in het midden van het ei zitten. Volgens de regels in de EU zijn eieren 28 dagen na productie door de kip goed houdbaar, maar dit kan langer zijn als je ze goed bewaart.”

En van Agt onthult nog een andere tip om erachter te komen of een ei nog vers is: “Let op de dikte van het eiwit: die verandert van ‘dikwit’ in ‘dunwit’ naarmate het ei ouder is. Je herkent het in de pan omdat het sneller uitloopt.”

Men kan dus gewoon genieten van een eitje op z’n tijd. Van Agt: “In plaats van een koekje neem ik iedere dag een gekookt eitje bij de koffie. Heerlijk en stukken gezonder!”

Next article