Home » Nederland Klimaatneutraal » Recyclen elektrische apparaten levert veel op
Afval

Recyclen elektrische apparaten levert veel op

Niet alleen grote apparaten maar ook je föhn, scheerapparaat of spaarlamp kan gerecycled worden. Wat levert recycling op? Wecycle zorgt voor recycling en geeft een sociale dimensie aan haar werk.

avatar

Jan Vlak

Algemeen directeur WeCycle

Wat is e-waste? Alle afgedankte apparaten met een stekker of (oplaadbare) batterij en alle afgedankte tl-buizen, spaar- en ledlampen.

Wecycle is een non-profit organisatie, die e-waste in Nederland verantwoord laat inzamelen en optimaal laat recyclen. In 2016 zamelde de organisatie 110 miljoen kilo e-waste in.

Algemeen directeur Jan Vlak legt uit waarom het zo belangrijk is om e-waste in te zamelen. “Door het recyclen van e-waste kunnen grondstoffen zoals metalen en kunststoffen teruggewonnen en hergebruikt worden.

Daarnaast kunnen op een verantwoorde manier schadelijke stoffen eruit gehaald worden, die anders in het milieu terecht zouden komen. Bij koelkasten worden bijvoorbeeld de zeer schadelijke CFK’s verwijderd.

Het recyclen van e-waste zorgt ook voor een vermindering van de CO2 -uitstoot. Onze verantwoorde manier van inzamelen voorkomt dat apparaten als ijskasten, tv’s en wasmachines in het illegale circuit terechtkomen in landen als Afrika en Azië, met desastreuze gevolgen voor mens en milieu.”

Door apparaten en lampen te recyclen tot nieuwe grondstoffen, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Zo ontstaat een cirkel van produceren, gebruiken, inleveren, recyclen en wederom produceren. Ook wel circulaire economie genoemd.

Sociale en circulaire economie

De koppeling tussen de sociale en circulaire economie is een belangrijk aandachtspunt van Wecycle. Hier wordt onder meer invulling aan gegeven door de Wecycle Service Centers, waar e-waste wordt gesorteerd en gedemonteerd.

Bij deze inleverpunten krijgt e-waste een nieuw leven. Vlak: “Het sorteren en demonteren gebeurt deels door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee dragen we bij aan de sociale economie.

Per Wecycle Service Center kunnen jaarlijks 30 tot 45 mensen hun uitkering opzeggen en doorstromen naar een reguliere baan of studie. Het sorteren en demonteren levert ook milieuwinst op, omdat de apparaten nog beter te recyclen zijn.”

Begin volgend jaar zullen zo’n tien Service Centers operationeel zijn door heel Nederland.

Wecycle steunt ook lokale goede doelen via de e-waste inzamelacties samen met gemeenten.

“Tot en met dit jaar hebben al 100 lokale doelen zoals de toneelvereniging, voedselbank, scouting of egelopvang een sponsorcheque van 1.000 euro ontvangen. Ook hiermee verbinden we de circulaire met de sociale economie,” aldus Vlak.

Next article