Skip to main content
Home » Nederland Samen » Burenhulp 2.0 is in volle gang
Anderhalvemetersamenleving

Burenhulp 2.0 is in volle gang

Vrouw brengt oude buurvrouw een tas met boodschappen
Vrouw brengt oude buurvrouw een tas met boodschappen

Het zijn bijzondere tijden. Voorzichtig zetten we telkens een paar stappen verder uit de lockdown. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we elkaar bij nodig. Omdat het spannend is om weer naar de supermarkt te gaan. Omdat het ‘even wennen’ is, die 1,5 meter afstand. Met name voor ouderen en kwetsbaren is het een lastige tijd: om risico’s zo klein mogelijk te maken, mijden ze sociaal contact en ligt eenzaamheid op de loer.

Lichtpuntjes

Heftig! Maar zoals de onlangs overleden Marc de Hondt zei: “Richt je niet op het licht aan het eind, maar hang lampjes op in de tunnel.” Want juist in deze tijd zijn mensen extra geneigd elkaar te helpen.

Of je nou jong of wat ouder bent, fit of herstellend, links of rechts stemmend, of iets daar tussenin. Er is meer aandacht voor de ander en het saamhorigheidsgevoel is nadrukkelijk hoger.

Vraagverlegenheid

Om hulp vragen is en blijft lastig. Maar juist nu het aanbod meer dan verdubbeld is, kun je wat gemakkelijker aangeven wat je nodig hebt. De ander wíl graag gevraagd worden, dus maak daar gerust gebruik van.

In je eigen omgeving, via de kerk of vrijwilligersvereniging of via de ondersteunende organisaties die verbinding kunnen regelen tussen vraag en aanbod in jouw buurt.


Mar woont in Gelderland. En is zoals ze zelf zegt ‘chronisch aan het beter worden’. Op dit moment vindt ze het niet verstandig om de deur uit te gaan. En dus zocht ze hulp. 

Iedereen kan iets

“Ik weet het niet zeker meer hoe ik over wehelpen.nl en hun app Whapp hoorde. Ik geloof op televisie in een nieuwsprogramma”, zegt Mar. “En ik was gelijk helemaal enthousiast. Zoveel aanbieders! Ook hulpvragers zelf kunnen op hun beurt weer anderen helpen. Iedereen heeft sterke en minder sterke kanten en we vullen elkaar prima aan met z’n allen.”

In drie dagen tien reacties

Ze vroeg of iemand haar boodschappen wilde doen. Mar: “In drie dagen tijd had ik tien mensen die voor me naar de supermarkt wilden gaan. En daar bleef het niet bij. Ook mijn hond wordt uitgelaten als ik me niet goed genoeg voel. En er zijn zelfs mensen die gezellig met me willen bellen, gewoon omdat ze dat zelf ook leuk vinden.”

Gelijkwaardig

“Wat ik belangrijk vind, is dat iemand die zo graag geeft, kan leren begrijpen dat ontvangen ook geven is. Als een hulpbieder ook hulp vraagt, geeft die een ander ruimte om te helpen. En al is het een glimlach die je teruggeeft, het doet iets met de ander. En dus met jou. Zo blijft de verhouding gelijkwaardig. En maak je elkaar blij: dat is essentieel in het leven.”


De kracht van elkaar

En zo zijn er vele initiatieven om ouderen en kwetsbaren tegemoet te komen in deze tijden van corona. Een kaartje in de bus, een kletspraatje vanaf het tuinhek, een lekkere maaltijd kant en klaar op veilige afstand voor de deur gezet. Burenhulp 2.0 is in volle gang.

En de creativiteit is aanstekelijk: we inspireren elkaar met activiteiten om de verbinding te vinden. Dus blijf een beetje op elkaar letten, ook nu de situatie verbetert. Samen komen we hier doorheen.

Next article