Home » Nederland Samen » Veilig online bankieren en betalen
Nederland Samen

Veilig online bankieren en betalen

Jonge man met laptop maakt online betaling via smarthphone
Jonge man met laptop maakt online betaling via smarthphone

Tijdens de coronacrisis zijn we veel meer online met elkaar gaan communiceren, telefonisch en via e-mail, SMS, chatapps en sociale media. Bovendien doen we veel meer boodschappen online, via webwinkels, via handelsplatformen voor tweedehands spullen en via social media. Online communiceren en boodschappen doen biedt veel gemak en voordelen, zolang we niet vergeten dat het voor fraudeurs en oplichters ook erg makkelijk is om heel veel potentiële slachtoffers te bereiken. Wie goed oplet en zich niet laat opjagen, kan veel ellende voorkomen.

Hou uw beveiligingscodes geheim

De sleutel tot veilig internetbankieren is het goed geheim houden van uw veiligheidscodes. Geef ze nooit af aan de telefoon of via e-mail, SMS of chatbericht. Uw eigen bank zal u nooit mondeling of via een tekstbericht om die codes vragen. Bezoek de website voor internetbankieren van uw bank alleen via het juiste webadres dat u zelf heeft ingetikt. Controleer dat webadres goed voordat u uw veiligheidscodes intikt. Iedere website kan makkelijk worden nagebootst, ook de website van een bank, met dezelfde vormgeving, opmaak, logo’s, kleuren en teksten. Het juiste webadres van uw bank, in de adresbalk van uw browser, kan echter niet worden nagebootst.

Neem de tijd om een overboeking goed te controleren, vooral bij grote bedragen. Klopt het webadres nog steeds? Heeft u het juiste bedrag ingevoerd? Zijn het IBAN en de naam juist? Let goed op een eventuele waarschuwing van de IBAN-Naam Check. Bedenk bij overboekingen naar een IBAN dat u niet eerder heeft gebruikt, dat facturen, e-mails, SMS en chatberichten vervalst kunnen worden, met valse IBANs, valse telefoonnummers en valse afzenderadressen.

Met de mobiele app van uw bank kunt u ook makkelijk en veilig bankieren. Beveilig uw mobiele telefoon dan wel met een geheime toegangscode en hou ook de beveiligingscode van de bankapp goed geheim. Lees bij het gebruik van de mobiele app van uw bank altijd goed de eventuele waarschuwingen en de uitleg die de app toont.

Eerst checken, dan kopen

Wees bij winkelen op het internet net zo kritisch en voorzichtig als op straat in een grote drukke stad. Als u nooit eerder iets heeft gekocht bij een webwinkel, zoek dan eerst op of de politie of andere instanties niet waarschuwen voor deze webwinkel. Zoek de webwinkel op bij ConsuWijzer van de ACM, Klachtenkompas van de Consumentenbond of Thuiswinkel.org. En vergeet niet: zijn de prijzen en aanbiedingen te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Koopt u van een particulier op een handelsplatform voor tweedehands spullen? Gebruik dan de adviezen en hulpmiddelen van het platform om veilig te betalen. Verlaat het platform niet om de koop af te sluiten, blijf binnen het platform. Controleer bij dure spullen of er geen klachten of waarschuwingen zijn over de verkoper.

Betaalt u met iDEAL, let dan goed op dat u de betaling uitsluitend goedkeurt bij uw eigen bank. Tik de beveiligingscode voor de iDEAL-betaling alleen in op de echte website van uw bank (let op het juiste webadres) of in de officiële mobiele app van uw bank. Controleer het bedrag en aan wie u gaat betalen, voordat u de betaling goedkeurt. Betaal niet als u afwijkingen ziet.

Kijk op VeiligBankieren.nl

Voor meer tips en adviezen over veilig online bankieren en betalen kunt u www.VeiligBankieren.nl bezoeken. Daar leest u ook over actuele vormen van fraude en oplichting in het betalingsverkeer en hoe u die zelf tijdig kunt herkennen.

Betaalvereniging Nederland voert in Nederland de regie over het collectieve betalingsverkeer. Samen met onze leden en stakeholders zorgen we dat het collectieve betalingsverkeer efficiënt, betrouwbaar, toegankelijk en veilig blijft.

Next article