Skip to main content
Home » Persoonlijke Financiën » Alles goed achterlaten: hoe Johan’s nalatenschap bijdraagt aan een betere wereld
Sponsored

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een goed doel op te nemen in hun testament. Het is een mooie manier om na je leven bij te dragen aan een betere wereld. Wat je hebt opgebouwd bij leven zal dan bijdragen aan een betere toekomst voor anderen. 

De diagnose

In 2012 kwam het leven van Johan Waterborg (47) volledig op zijn kop te staan. Na een stressvolle zakelijke periode werd hij gediagnosticeerd met diabetes type 1. “Ik verloor enorm veel gewicht. Ik dronk de hele dag water, want ik had constant dorst en mijn zicht werd op een gegeven moment wazig. Dit was voor mij het moment om aan de bel te trekken.”Waterborg is met zijn klachten naar de huisarts gegaan. Uit het onderzoek werd duidelijk dat zijn bloedsuikerwaardes veel te hoog waren. “Voordat ik het wist zat ik bij de eerste hulp en moest ik een week in het ziekenhuis blijven.”Waterborg werkt als bibliothecaris bij de Groningse Archieven en leeft sinds de diagnose een stuk bewuster. Diabetes heeft een grote impact op zijn leven en bepaalt in grote mate zijn ritme. “Ik moet vijf keer per dag spuiten en ik kan niet meer alles eten wat ik wil. Ik leef in een totaal ander ritme, vanwege mijn ziekte.”

Het geef mij een enorm fijn gevoel om te weten dat mijn nalatenschap word gebruik voor iets nobels

De toekomst

Wanneer je leven zo enorm verandert, begin je na te denken over je toekomst, aldus Waterborg. “Ik heb jarenlang nagedacht over mijn nalatenschap. Waterborg wilde na zijn dood iets goeds doen en besloot om een deel van zijn vermogen te schenken aan het Diabetes Fonds. “Ik heb in mijn testament laten vastleggen dat het bedrag dat ik schenk wordt gebruikt voor onderzoek naar technologieën en behandelingen die het dagelijkse leven van mensen met diabetes makkelijker maken. Zoals kleinere naaldjes om mee te prikken of betere sensoren die je bloedsuikerwaardes meten.”

Een betere wereld

Door een organisatie als het Diabetes Fonds op te nemen in het testament, draag je bij aan een betere toekomst voor volgende generaties. “Omdat ik geen directe familie heb, vond ik het ingewikkeld om een testament op te stellen. Het geeft mij een enorm fijn gevoel om te weten dat mijn nalatenschap wordt gebruikt voor iets nobels.”Waterborg is bijzonder tevreden met zijn beslissing om samen met de notaris een testament op te stellen. “Ik heb een rustig gevoel, want mijn financiën zijn allemaal geregeld. Op deze manier weet ik dat mijn nalatenschap gaat bijdragen aan een beter leven voor een volgende generatie.”

Next article