Skip to main content
Home » Persoonlijke Financiën » Investeren in duurzame initiatieven: een slimme keuze
Sponsored

Er bestaan misvattingen over investeren in duurzame initiatieven. Maar deze investeringen kunnen juist lonend zijn, zowel financieel als maatschappelijk. Cyriel van Bree en Dennis Kromhout van der Meer vertellen over de waarde van investeren in duurzaamheid. 

Misvattingen over duurzaam investeren 

De respectievelijk CEO en partner van OPCHARGE en CEO van DuurzaamInvesteren.nl delen welke misvattingen er bestaan. Kromhout van der Meer: “De eerste misvatting is dat beleggen in duurzame initiatieven minder rendement oplevert. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat duurzaam beleggen op de lange termijn minstens evenveel opbrengt als traditioneel beleggen.”  

De tweede misvatting is de twijfel of duurzaam beleggen echt duurzaam is. Daarom moeten platforms vragen van bedrijven dat ze kunnen aantonen dat ze duurzaam opereren. Kromhout van Meer: “Zo vragen wij dat bedrijven aantoonbaar bijdragen aan minimaal een van de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Die informatie delen we met investeerders. Zo voorkomen we ‘greenwashing’.”  

Duurzaam beleggen zou vanzelfsprekend moeten zijn, gezien de uitdagingen waar de maatschappij voor staat

Dan bestaat er nog het idee dat investeren in duurzame initiatieven risicovol is. Van Bree zegt daarover: “Duurzaam investeren is niet anders dan ‘normaal’ investeren. Voor je ‘normaal’ investeert, doe je je huiswerk. Klopt het businessmodel? Kloppen de cijfers? Dat is voor duurzame initiatieven niet anders.” Daaraan voegt Kromhout van Meer toe: “Veel duurzame initiatieven hebben al een bewezen business- en verdienmodel met stabiele rendementen.” 

Stigma’s doorbreken 

Om misvattingen weg te nemen, is uitleg een sleutelwoord. “Door transparantie, goede voorlichting en het (fysiek) samenbrengen van ondernemers en beleggers, werken we hard aan het creëren van begrip. Duurzaam beleggen zou vanzelfsprekend moeten zijn, gezien de uitdagingen waar de maatschappij voor staat”, aldus Kromhout van Meer.  

Van Bree vult aan: “Men vergeet weleens dat het een energietransitie is en geen revolutie. We kunnen niet in één keer alles veranderen. Een transitie vraagt om investeringen die ons nu voorwaarts brengen.” 

Draag bij aan de wereld van morgen 

Van Bree stipt daarmee de maatschappelijke waarde van duurzaam investeren aan. Het gaat om meer dan geld verdienen. Dat benadrukt ook Kromhout van Meer: “Het is cruciaal voor onze planeet en ons welzijn dat we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen. Er zijn prachtige initiatieven die daaraan bijdragen. Het is zonde dat veel initiatieven moeilijk aan financiering bij de traditionele financieringssector kunnen komen. Platformen als DuurzaamInvesteren.nl bieden voor deze bedrijven en haar beleggers een geloofwaardig alternatief.”  

Dit laatste heeft Van Bree aan den lijve ondervonden. “Juist zo’n platform heeft ook OPCHARGE geholpen te bewegen naar de volgende fase. En als eenmaal het eerste stukje plakband is losgepeuterd, dan is de rest van de rol gemakkelijker los te krijgen.” 

Dennis Kromhout van der Meer

CEO DuurzaamInvesteren.nl

Cyriel van Bree

CEO OPCHARGE

Next article