Skip to main content
Home » Veehouderij » Dierenwelzijn vergroten door innovatie in de stal
Veehouderij

Dierenwelzijn vergroten door innovatie in de stal

De sector beantwoordt daarmee de grote vraag naar pluimveevlees en speelt tegelijkertijd in op de veranderende wensen van consumenten en retailers die dierenwelzijn en voedselveiligheid steeds belangrijker vinden. Om vernieuwing blijvend op de agenda te krijgen, stelde de sector een innovatieagenda samen. Marketing- en Innovatiemanager Lotte van de Ven van de Vencomatic Group vertelt over een belangrijke innovatie en de voordelen daarvan.

Het X-Treck systeem

“De beste ideeën komen meestal uit de markt zelf, dat geldt ook voor deze innovatie.” Ze vertelt dat tien jaar geleden een pluimveehouder met het idee kwam om broedeieren in de stal van de pluimveehouder zelf uit te laten komen. “Normaal gesproken liggen broedeieren achttien dagen in een broedmachine en daarna drie dagen in een uitbroedkast. Daarna worden de ééndagskuikens vervoerd naar de stallen van pluimveehouders.

Geen vervoer van eendagskuikens, meer waardoor er geen vervoerstress meer is

Het nieuwe idee sprak ons aan omdat we direct de voordelen zagen: geen vervoer van eendagskuikens, meer waardoor er geen vervoerstress meer is. We probeerden heel simpel of het zou werken door een tray met broedeieren na achttien dagen in een verwarmde stal te plaatsen. Het werkte! Met dat gegeven zijn we het idee verder uit gaan werken en dat leidde tot het X-Treck systeem dat vorig jaar in gebruik is genomen.” Elimineren van vervoerstress is niet het enige voordeel.

Met dit X-Treck systeem hebben de kuikens direct toegang tot water, voer en verse lucht. Broedlades met 18-daagse voorgebroede eieren worden op een railsysteem geplaatst dat opgehangen is over de lengte van de vleeskuikenstal. Het railsysteem wordt vrij in de lucht gepositioneerd. Hierdoor ontstaat een optimale luchtbeweging rondom de eieren tijdens uitkomst. De vleeskuikenhouder kan de hoogte van het systeem regelen met een liersysteem, waarmee hij eenvoudig controle heeft over de luchtbeweging en temperatuur rondom het embryo.

Uitdaging om renderend te blijven werken

Van de Ven stelt dat er wereldwijd belangstelling is voor deze en andere innovaties in de sector. “Er zijn vrijwel dagelijks buitenlandse delegaties in Nederland om kennis te nemen van de ontwikkelingen. Nederland loopt daarmee absoluut voorop. De pluimveesector werkt onder uitdagende omstandigheden: de eisen van de overheid worden steeds strenger, terwijl Nederland bij de landen hoort waar het minst van het inkomen gespendeerd wordt aan voedsel van heel Europa.

Ik ben trots op het innovatieve karakter van de sector, maar het wordt wel steeds lastiger om als pluimveebedrijf in Nederland nog voldoende renderend te zijn om te investeren in vernieuwingen. Deze innovatie is perfect voor dierenwelzijn en het vormt ook de basis voor een verdere rendementsverbetering in de vleeskuikenhouderij.”

Vergroten dierenwelzijn en het rendement

Vleeskuikenhouder Bart Janssen kan dat laatste volledig beamen. Hij werkt sinds vorig jaar in één van zijn tien stallen met X-Treck. “Door het gebruik van dit systeem voeg ik iets toe aan het welzijn en de gezondheid van de dieren. Mijn bedrijf is echter geen filantropische instelling, het is een investering die zichzelf terugverdient. Ik zie het als een win-win situatie.” Janssen heeft tien stallen, één is uitgerust met het systeem. “Daardoor kan ik goed vergelijken wat de meerwaarde is voor de kuikens én voor de omzet.

Er is tot wel vijftig procent minder antibiotica nodig en dat voldoet volledig aan de doelstelling van de overheid

De kuikens zijn direct al sterker als ze uit het ei komen en maken een gezondere start door directe toegang tot water en voer. Daarnaast komt voetzoollaesie (een ontsteking van de huid in de voetzool van vleeskuikens) niet meer voor, omdat de kuikens op een droge vloer staan. Daardoor is er tot wel vijftig procent minder antibiotica nodig en dat voldoet volledig aan de doelstelling van de overheid.” Janssen stelt dat de kuikens een hogere daggroei hebben dan kuikens uit zijn andere stallen. “Dit systeem bevalt me heel goed, ik ga dit in de toekomst ook in mijn andere stallen gebruiken. Het is een investering die naar schatting in vijf jaar terugverdiend is én het dierenwelzijn vergroot.”

Next article