Home » Veehouderij » Energie halen uit doen wat je leuk vindt
Veehouderij

Energie halen uit doen wat je leuk vindt

Froukje Kooter
Student HAS Hogeschool

Froukje vertelt waarom ze voor dier- en veehouderij koos. “Het klinkt cliché, maar ik wilde altijd al iets met dieren doen en deze richting sluit daar natuurlijk mooi bij aan. Een dier heeft gevoel, dat is bij een plant toch net even anders. Maar ondanks mijn voorkeur, vind ik de hele voedselketen mateloos interessant.” Froukje heeft naast haar studie vele nevenactiviteiten. “Ik ben altijd bezig met verschillende dingen en daar komen dan weer andere activiteiten uit voort. Een van die dingen is dat Froukje een eigen tijdschrift maakte in een oplage van 250 stuks. “Ik liep stage bij netwerk de Peelhorst en daar was veel aandacht voor communicatie. Toen ik weer terug de schoolbank in ging, koos ik als bijvak journalistiek en zo ontstond het idee voor het tijdschrift ‘Jonge Helden’. Dat wilde ik heel graag alleen maken, hoewel bijna iedereen me voor gek versleet. Ik interviewde jonge boeren die, net als ik, gezond voedsel belangrijk vinden. Ze hebben energie, zitten vol goede ideeën en willen daar graag mee aan de slag.”

Traineeship

Ze maakte het tijdschrift in 10 weken en deed ook de vormgeving zelf. “Het was nog niet helemaal af toen het ingeleverd moest worden ter beoordeling, maar dat heb ik in de vakantie gedaan, naast mijn baan bij netwerk de Peelhorst.” Na verschillende proefdrukken (want Froukje is een perfectionist) was het tijdschrift eind augustus klaar voor verspreiding. Ze ging ermee naar het provinciehuis en liet exemplaren achter voor gedeputeerde de Boer en de algemeen directeur. “Ik heb er leuke reacties op gehad, het is verschillende keren genoemd in columns en dergelijke. Ergens las ik in een reactie dat het tijdschrift een open sollicitatie was naar een traineeship bij de Provincie. En dat zou mooi zijn, want dat wil ik heel graag. ” Froukje maakte het tijdschrift ook digitaal beschikbaar. “Ik hoop dat het heel veel gedeeld wordt, want het enthousiasme van de ‘jonge helden’ kan anderen weer inspireren.”

Froukje is ook lid van Youth Food Movement, een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. “Ik ben aangesloten bij de Nederlandse tak, afdeling Brabant. Daarnaast ben ik lid van het Brabants agrarisch jongeren kontakt. Twee organisaties die net als ik geloven in de toekomst, in anders denken over voedsel en waar ik samenwerk met gelijkgestemden.”

Passie geeft energie

In oktober is Froukje present bij de Dutch Design Week. “Binnen ‘Agri meets Design’ hebben wij ‘Lekkere Trek’ bedacht. Trek als in zin in wat te eten én als in trekker. Daarom gaan we met trekkers de stad in langs plaatsen die iets met eten te maken hebben om meningen en gedachten te delen over voedsel.” Froukje vindt dat jongeren moeten leren ‘gek’ te doen en actief te werken aan de eigen toekomst. “Ik wil zoveel mogelijk jongeren uitdagen nieuwsgierig te zijn en nieuwe dingen te ontdekken. Mensen die passie uitstralen zijn nu nodig!”

Froukje zelf straalt die passie ook uit. En wie zich afvraagt waar ze de energie vandaan haalt: “Ik vind de thematiek interessant en zolang ik dingen doe die ik leuk vind, krijg ik daar heel veel energie van.”

Next article