Home » Verpakkingen » Biomaterialen met meerwaarde
Biomaterialen

Biomaterialen met meerwaarde

De transitie naar een biobased economy is in volle gang. Hoe kunnen we biobased materialen gebruiken en de CO2 footprint verlagen?

avatar

Douwe-Frits Broens

Portfoliomanager Centre of Expertise Biobased Economy

“Biomassa levert een bijdrage aan de vergroening van ons dagelijks leven”, vertelt Douwe-Frits Broens, portfoliomanager Centre of Expertise Biobased Economy. De transitie naar een biobased economy is in volle gang, bedrijven schakelen over op producten met een lagere CO2 footprint. Naast het besparen op grondstofgebruik en recycling, speelt de inzet van biomassa daarin een steeds grotere rol.

Wat zijn biobased producten

“Biobased producten zijn in zijn geheel of deels gemaakt uit geteeld hout, suiker en zetmeel geproduceerd in de landbouw of uit reststromen van industrie of consumptie. Daar waar koolstof onmisbaar is, kan deze biomassa een duurzame rol spelen. In plaats van fossiele grondstoffen, wordt ‘groen’ de basis voor een groeiend aantal toepassingen in onze omgeving.”, aldus Broens.

Waar kunnen deze materialen zoal voor gebruikt worden?

“Biobased materialen zoals hout, vezels, biopolymeren ( PLA, bio-PET), of combinaties biocomposieten vind je bijvoorbeeld allemaal in verpakkingen terug. Verder worden biobased materialen verwerkt in kleding, papier, electronica, auto-onderdelen, scheepsbouw, sportartikelen, coatings en verven, woningbouw, weg- en waterbouw, noem maar op”, licht Broens toe.

Wat is het belang van biobased verpakkingen?

“Papier en karton zijn nog steeds belangrijk als verpakkingsmateriaal. Niettemin is er een continu stijgende trend in het aandeel plastic verpakkingen, nu al ruim boven de 50%. Van deze plastics is op dit moment 99% fossiel en niet afbreekbaar,” zegt Broens.

Wat is het voordeel van ‘biobased materialen?

“Het belangrijkste voordeel is de CO2-winst, netto over de keten. In de chemie wordt dan ook gezocht naar groene materialen met dezelfde specificaties als de traditionele. Deze ‘drop-in’- route is echter geen succes doordat de nieuwe grondstof de prijsconcurrentie niet aankan. Afbreekbaarheid kan een voordeel zijn, bijvoorbeeld in het geval v.d. gft zak, die mee kan composteren, of voorgesneden groenten over de houdbaarheid, die compleet met verpakking de vergister in kunnen. Bij frisdrankflesjes (PET) is degradatie juist niet gewenst. Het nieuwe, bio-gebaseerde PEF heeft nog betere barrière-eigenschappen dan PET. Dan is de business-case ook veel duidelijker”, zegt Broens

Welke kansen zijn er voor het bedrijfsleven?

“Er zijn nog veel uitdagingen zoals de lage prijzen van olie en CO2-emissies. Concurreren op prijs is lastig met nieuwe producten. Dan ben je afhankelijk van een vastberaden overheid – of van een functionele meerwaarde van je product. Nog een voorbeeld. ’s Werelds eerste biobased brug staat sinds een week in Eindhoven: gebouwd uit bio-composieten met vezels van hennep en vlas, met een kern van biogebaseerd PLA-schuim (polymelkzuur). Hij heeft door deze constructie de gewenste stijfheid, mar is veel lichter dan een traditionele brug”, aldus Broens.

Bekijk hoe PLA maïsbekers apart ingezameld worden en gerecycled tot dranken muntjes

Next article