Home » Visserij » EU certificering voor Afrikaanse vis
Visserij

EU certificering voor Afrikaanse vis

Om aan de strenge EU eisen te kunnen voldoen, moet de wet op de voedselveiligheid aangepast worden. “Onze wet stamt uit 1960 en voldoet allang niet meer aan de tegenwoordige eisen.” Na de invoering van de wet, moeten ook de kwaliteitscontroles aangepast worden.

Kennis delen

“Als vis uit Sierra Leone geëxporteerd kan worden naar Europa, betekent dit een grote vooruitgang voor het hele land. Met de certificering kan de sector groeien, komen er banen bij en kunnen we gericht vakonderwijs gaan geven aan jongeren die met hun handen willen werken. Dat vermindert de werkloosheid en dus ook kleine criminaliteit.” Een ander groot voordeel is volgens Macarthy dat Sierra Leone dan toegang heeft tot het Europese netwerk en Europese investeerders. “Dat is mooi omdat er dan kennis en informatie uitgewisseld kan worden,” zegt hij.

Voedselveiligheid

Het project verloopt niet zo vlot als gehoopt. “Onze regering heeft niet veel geld en moest het project al eerder een keer stopzetten wegens ontbrekende financiën. Het technische voorwerk is allemaal in orde, zodra de herziende wet aangenomen is, kunnen we verder. Dan moet er ook een Nationale ‘Food Authority’ komen om de hygiëne en voedselveiligheid blijvend te controleren. Want dat staat natuurlijk voorop als we iets willen gaan betekenen als vis export land.”

Next article