Home » Water » Van douchekop tot wc-pot: eenvoudige manieren om water te besparen 
Water

Van douchekop tot wc-pot: eenvoudige manieren om water te besparen 

Iedere dag wordt er in Nederland per persoon gemiddeld maar liefst 135 liter drinkwater gebruikt. Tegelijkertijd heerst er een watertekort in ons land – en dan hebben we het nog niet eens over de wereldwijde waterschaarste. Waterbesparing is dus essentieel. Milieu Centraal helpt je op weg om thuis aan de slag te gaan met kleine aanpassingen. Goed voor milieu – én voor de portemonnee.

Het gebruik van koud leidingwater zorgt voor milieubelasting, maar lang niet zoveel als warm water. Wist je bijvoorbeeld dat een liter warm water voor tien keer zoveel CO2-uitstoot zorgt als een liter koud water? Dat komt door de energie die het kost om het water op te warmen. Toch gaat ruim veertig procent van het waterverbruik op aan warm water voor bad en douche. De rest aan het toilet (24 procent), de was (13 procent) en andere dagelijkse activiteiten zoals de afwas, koken en het drinken van water. Warm water is goed voor 25 procent van de gasrekening. Kortom: (warm)watergebruik belast het milieu en er kan op bespaard worden.  

Besparen op de veelvoorkomende zaken levert het meeste voordeel op.  Zo zit grote winst voor het milieu op korter douchen. Een gemiddeld huishouden dat maximaal vijf minuten doucht per keer in plaats van het gemiddelde 7,4 minuten, bespaart op jaarbasis meer dan 5.000 liter (35 euro per persoon voor water en energie). Een kleine aanpassing als een waterbesparende douchekop levert daarbij ook voordeel op. Met een douchekop met een maximaal watergebruik van 7,2 liter per minuut bespaar je zo’n twintig procent water en energie. Dat scheelt jaarlijks zo’n 32 euro per persoon.  

Wist je dat een liter warm water voor tien keer zoveel CO2-uitstoot zorgt als een liter koud water?

Wellicht verrassend, maar zelfs in het “kleinste kamertje” is groots te besparen. Een toilet met een waterbesparende spoelbak (6 liter ipv 9 liter) met spoelonderbreking of spoelkeuzeknop werkt nét zo goed als een wc zonder, maar bespaart 23.000 liter per jaar. Je kunt ook een fles met water in de stortbak zetten. Voordeel en besparing geldt ook voor meer kleine aanpassingen of nieuwe dagelijkse routines. Was bijvoorbeeld alleen met een volle wasmachine of vaatwasser, vang regenwater op met een regenton en zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.  

Milieu Centraal is opgericht om feiten van fabels te scheiden. Daarom mag een fabel zoals dat er waterfilters of -ontharders nodig zijn voor drinkwater, niet onbenoemd blijven. We mogen van geluk spreken met de enorm hoge kwaliteit van drinkwater in Nederland. Kraanwater is direct uit de kraan te drinken. Maar goed ook, want verpakt bron- of mineraalwater is flink nadeliger – en duurder – voor het milieu dan kraanwater. 

Op deze pagina vliegen de percentages en aantal liters je om de oren. Zo zie je hoeveel én hoe eenvoudig waterbesparing kan zijn. Niet alleen door de juiste handelingen, maar ook door het kiezen voor de juiste (waterbesparende) producten. 

Meer informatie

Meer dan 25 procent (een kwart) van je gasverbruik is voor warm water. Vaak kun je met simpele maatregelen warm water besparen in de douche en de keuken, zonder dat je aan comfort inlevert. Milieu Centraal geeft tips om je water- en energieverbruik te verminderen en oplossingen om het water op een duurzame manier te verwarmen. Lees verder online!

Next article