Skip to main content
Home » Water » Watermanagement binnen de cosmetica sector 
Water

Watermanagement binnen de cosmetica sector 

Cosmetica zijn producten die men dagelijks gebruikt, zoals tandpasta, douchegel, en zonnebrandcrème. Ze zijn essentieel voor een goede gezondheid, hygiëne en welzijn. De beschikbaarheid van voldoende schoon water is hierbij een randvoorwaarde en dus een zeer relevant onderwerp voor de cosmeticasector.  

Water is van cruciaal belang voor de cosmetica-industrie, waar het zowel tijdens de productie als direct als ingrediënt wordt gebruikt. Daarom dragen fabrikanten van cosmetica de verantwoordelijkheid om duurzaam met water om te gaan. Zij nemen deel in waterbeheerprogramma’s en voeren innovaties door om het water tijdens productie efficiënter toe te passen en meer te hergebruiken. 

Door middel van het toepassen van ecodesign criteria tijdens productontwerp kan het gebruik van water in cosmetica worden verminderd. Enkele mooie voorbeelden zijn gezichtsreinigers in poedervorm, tandpastatabletten en shampoobars.  

De Nederlandse Cosmetica Vereniging is partner van het initiatief “Commit for Our Planet”.1 Dit initiatief stelt duurzaamheidsdoelen waarbij o.a. waterverbruik centraal staat. Het biedt een tool waarmee bedrijven gedetailleerd inzicht krijgen in het waterverbruik van cosmetica-ingrediënten. Bepaalde landbouwgrondstoffen vereisen namelijk veel water nog voor ze in een product gebruikt kunnen worden. Daarbij kan de herkomst van de grondstof een groot verschil maken. 

Ook wordt rekening gehouden met de biologische afbreekbaarheid van de cosmeticaformule. Door beter biologisch afbreekbare ingrediënten te gebruiken blijven oppervlaktewateren beschermd.  

Levenscyclusanalyses wijzen uit dat de gebruiksfase tot wel 95% van de totale impact van een product op het milieu kan uitmaken.2 Zuinig omgaan met water tijdens het gebruik van cosmetica door bijvoorbeeld een douchetimer of een waterbesparende kraan verlaagt de impact op het milieu aanzienlijk. De sector investeert om de bewustwording van de consument te vergroten. Zo is onlangs de website Mijncosmetica.nl gelanceerd, waar betrouwbare en wetenschappelijke informatie over cosmetica te vinden is inclusief tips over hoe duurzamer met cosmetica om te gaan.  

Meer informatie

Wil jij weten wat er in jouw cosmetica zit? Kijk dan op mijncosmetica.nl

Next article