Home » Duurzaamheid » Circulair slopen gaat vaak in eindfase fout
Sponsored

Voor Arie van Liempd is circulair slopen geen trend ontstaan door regelgeving. Zijn bedrijf werkt al dertig jaar duurzaam.“Wij zijn veel belangrijker voor de circulaire economie dan men denkt.”

avatar

A. van Liempd

Directeur A. van Liempd Sloopbedrijven  

“Ik heb nooit anders gedaan dan circulair slopen”, zegt de directeur van A. van Liempd Sloopbedrijven, die op 19-jarige leeftijd al tweedehands hout bewerkte en droomde van een eigen onderneming. “Circulair slopen zit in mijn DNA. Het is het gevoel dat je geen kapitaalvernietiging wilt, het doet ook pijn als hout dat nog in prima staat is, in een afvalcontainer belandt.” 

Up- en downcycling

Wat in de loop der jaren wel veranderd is, is zijn rol in de keten. De downcycling, dat wil zeggen het afvoeren van puin en metalen, laat Van Liempd over aan andere bedrijven. Zijn hart gaat nog altijd sneller kloppen als een gebouw duurzaam wordt gesloopt, of als enorme machines met zijn bedrijfslogo een gebouw ontmantelen. Toch heeft hij zich de afgelopen jaren vooral ingezet op een perfectionering van circulair slopen.

Cruciaal is de beginfase van de upcycling: het inventariseren en demonteren van bruikbare materialen. Maar ook de eindfase moet kloppen. Van Liempd: “Een deur die weer een deur wordt, daar gaan veel bedrijven mee de bietenbrug op. Circulair slopen gaat mis als sloopmaterialen uiteindelijk niet een nieuw leven krijgen in de vorm van een goed eindproduct. Dan wordt er voor het oog circulair gesloopt, maar is de cirkel niet rond.”

Een deur die weer een deur wordt, daar gaan veel bedrijven mee de bietenbrug op

“Soms komt er bouwhout uit een pand dat zestig tot zeventig jaar oud is, maar waarmee je iets kunt maken dat er als nieuw uitziet”, verwoordt de Brabantse ondernemer zijn grootste passie. “Wij maken zelf met het hout nieuwe deuren, kozijnen en andere materialen. Duurzaam, want ons hout is FSC-gecertificeerd. Vervolgens zorgen we dat de producten daadwerkelijk een nieuwe bestemming krijgen. Daartoe heb ik een nieuw bedrijf opgericht: gebruiktebouwmaterialen.com, voor de particuliere en zakelijke markt. We zijn ook duurzaam doordat we CO2 besparen, ook bij het afleveren van gebruikte materialen door onze logistieke partners.”

Werkgelegenheid

Van Liempd benadrukt dat de omvorming en verkoop werkgelegenheid oplevert. “Als sloper kun je dus ook social return realiseren, de waarde daarvan zie je alleen nergens terug in de berekeningen.” Woningcorporaties, aannemers, gemeenten en vastgoedbeleggers die hem benaderen voor een sloopproject, krijgen van Van Liempd wel een heldere offerte waarbij de opbrengst van de opnieuw te gebruiken materialen is ingecalculeerd.

“Het is een verdienmodel: circulair slopen om de kosten te reduceren”, besluit de gedreven ondernemer zijn betoog. “Maar wel binnen de marges van goed werkgeverschap en duurzaamheid. Anderen zetten misschien alles op alles om de goedkoopste te zijn en zo de opdracht te krijgen. Dat wil ik niet. Het zou ten koste gaan van de kwaliteit, en daarmee van daadwerkelijk duurzaam slopen.”

Next article