Home » Energietransitie » Ontzorg mkb-ondernemer bij energietransitie
Energietransitie 2019

Ontzorg mkb-ondernemer bij energietransitie

Zakenman wikt en weegt de voor- en nadelen van energietransitie.
Zakenman wikt en weegt de voor- en nadelen van energietransitie.
Foto: Shutterstock

In deze column pleit Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, voor het ontzorgen van de ondernemer bij de energietransitie. “Het mkb is keihard nodig om de klimaatdoelstellingen te realiseren.”

“Energietransitie, Klimaatakkoord. Het zijn onderwerpen waar ontzettend veel over wordt gezegd en geschreven. In alle hectiek merk ik dat het vaak erg abstract en macro is. Vaak gaat het erover of doelen worden behaald en of de verdeling van lusten en lasten tussen consument en bedrijfsleven rechtvaardig is. Dat snap ik – en mijn achterban deelt volledig de klimaatambities op dit vlak – maar als MKB-Nederland proberen we juist ook te kijken door de bril van de mkb-ondernemer

Het mkb is keihard nodig om de klimaatdoelstellingen te realiseren

Jacco Vonhof (Voorzitter MKB-Nederland)

98 procent van ons bedrijfsleven ís mkb. Het gemiddelde mkb-bedrijf telt zo’n zes á zeven medewerkers. Bijna vergelijkbaar met een huishouden. Die ondernemers hebben tal van vragen. Wat betekent de uitwerking van het Klimaatakkoord straks voor mij? Wat is de optelsom van alle verschillende maatregelen als je bijvoorbeeld een eigen bedrijfspand hebt, een klein wagenpark, een eigen huis? Hoe graag ik ook zou willen, kan ik dat allemaal wel betalen? Er is, kortom, veel onzekerheid bij ondernemers.”

“Het zijn gerechtvaardigde vragen. Het mkb is keihard nodig om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Als het mkb het niet kan meemaken, dan gaat het niet lukken. Dat heb ik minister Wiebes ook duidelijk gemaakt en ben met hem overeengekomen dat er een zogeheten MKB-toets komt op alle klimaatmaatregelen. Die toets moet antwoord geven op de vraag wat haalbaar en betaalbaar is voor kleine en middelgrote bedrijven.”

“Duidelijk is in elk geval dat veruit de meeste ondernemers dit niet alleen kunnen. Daarvoor is de gehele operatie te complex. Ze moeten worden ‘ontzorgd’ en bij voorkeur op één plek terecht kunnen voor ondersteuning en advies. Als ik vervolgens plannen lees om woningen wijk-voor-wijk van het aardgas af te laten gaan, dan denk ik: neem de mkb-bedrijven in zo’n wijk daar ook in mee. Maak het zo makkelijk mogelijk om mee te doen. Dat is goed voor ondernemers, maar ook voor het klimaat.”

Next article