Skip to main content
Home » Future of Food » Nederland als centrum van plantenveredeling
Future of Food

Nederland als centrum van plantenveredeling

Niels Louwers
Niels Louwers
Niels Louwers (directeur Plantum)

Het slim combineren van verschillende wetenschappen om wereldwijd bij te dragen aan voedselzekerheid, duurzaamheid en andere maatschappelijke doelen: de sector van zaden en jonge planten is een droom voor iedereen die een uitdagend en tegelijk zinvol leven wil.


Het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, die robuust zijn in tijden van onvoorspelbare en veranderende weerpatronen, en die voedsel- en siergewassen van hoge kwaliteit produceren, is een gebied waar Nederland tot de absolute wereldtop behoort.

Letterlijk miljarden mensen eten groenten en aardappelen die hun oorsprong hebben in ons land; veel sportvelden en parken zijn bedekt met Nederlands gras en bloemenstallen in de hele wereld worden beleverd met kleurrijke producten vanuit ons land. Op deze manier levert Nederland een unieke bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

transdisciplinaire wetenschap

Plantenveredeling is een transdisciplinaire wetenschap die gebaseerd is op genetica, plantenfysiologie en -pathologie. Zo’n 50 jaar geleden kwam daar wiskundige statistiek bij; in de jaren 1980 werd moleculaire biologie en organische chemie geïntegreerd, meer recent gevolgd door big data en kunstmatige intelligentie.

Alleen wanneer deze gebieden effectief worden geïntegreerd, kan diepgaande kennis over hoe planten groeien en producten worden gemaakt, worden vertaald in de beste gewassen voor boeren, verwerkers en consumenten.

Nederland als centrum

Nederland is het centrum van plantenveredeling; door twee eeuwen ondernemerschap, een uitstekende kennisinfrastructuur in universiteiten en zo’n 300 bedrijven die zich bezighouden met veredeling en de productie van kwaliteitszaden en jonge planten en een solide openbare beleidsomgeving die zorgt voor kwaliteitscontroles, fytosanitaire regels en een effectief kwekersrecht.

De jaarlijkse export van ruim drie miljard euro vanuit Nederland past daarmee in het beleid dat we geen bulkproducten maar kennis moeten exporteren uit ons kleine land. Want zaad is ingekapselde kennis!


Meer lezen over Future of Food?

In onze campagne Future of Food gaan we verder in op de ontwikkelingen en trends in de agri- en foodsector. Lees verder over het thema in een van deze artikelen.

De vruchtbare voedingssector van Nederland

Waarom heeft Nederland zo’n sterke positie in de voedingssector?  Hans Van den Heuvel, algemeen directeur van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland, vertelt er meer over. Hans Van den HeuvelAlgemeen directeur van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO)Fotograaf: Dirk Hol “De voedingssector in Nederland is al heel lang toonaangevend en van bijzonder goede kwaliteit. Er gaan…

Continue Reading De vruchtbare voedingssector van Nederland

“Een duurzame toekomst van de landbouw is meer plantaardig”

“Steeds meer mensen kiezen vaker voor plantaardige voeding. Dat kan zijn vanwege zorgen om het klimaat, verlies van biodiversiteit, dierenwelzijn of gezondheid”, vertelt Siska Pottie, Secretary General van de European Alliance for plant-based food (EAPF). Volgens EAPF is de transitie naar een plantaardiger voedselsysteem hard nodig: “We lopen tegen de grenzen aan van onze planeet.” …

Continue Reading “Een duurzame toekomst van de landbouw is meer plantaardig”

Grote veranderingen voedingsindustrie? Noodzaak voor productoptimalisatie

De voedingsmiddelenmarkt is enorm aan het veranderen en de noodzaak voor productoptimalisatie is groter dan ooit. Maar hoe speel je hier nu snel, goedkoop en met weinig risico op in? We vroegen het Frank de Boeff van Bodec, expert in procesoptimalisatie voor de voedingsmiddelenindustrie. De voedingsindustrie is al een tijdje in beweging, maar de laatste…

Continue Reading Grote veranderingen voedingsindustrie? Noodzaak voor productoptimalisatie

Next article