Home » Future of Food » Verduurzaming van voedingsindustrie vraagt om integrale aanpak
Sponsored

Het voedselsysteem verandert! Het collectieve besef is gekomen dat het duurzamer moet. Maar dit brengt op veel terreinen enorme uitdagingen met zich mee. Hoe gaat de voedingsmiddelenindustrie dat realiseren? Joost Vliegen, country managing director, van GEA geeft antwoord.

De voedingsmiddelenbranche is in ontwikkeling en dat zien we terug in de supermarkt waar de schappen vol liggen met plantaardige producten. Het bedrijf GEA is een leverancier van technologieën die voedselproducenten helpt zich verder te ontwikkelen en te verduurzamen. “In het kader van ‘future of food’ is GEA de partner die klanten innovatieve oplossingen levert voor o.a. de vegetarische en veganistische markt. Door het toepassen van slimme technologieën die ook de productieprocessen verduurzamen,” vertelt Vliegen.  

New food

Kweekvlees, havermelk en tofu burgers zijn allemaal alternatieve producten waar veel vraag naar is. Maar hoe zit het met de productie van deze alternatieven? Volgens Vliegen kunnen veel klassieke processen worden toegepast voor de productie van vegetarische en veganistische producten. Vegetarische nuggets zijn een goed voorbeeld hiervan, deze worden met hetzelfde type machine gemaakt als de kipnuggets. Maar er valt in dit segment nog veel te innoveren en te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van schimmels, algen en celkweekculturen. “Met onze test before you invest optie bieden we bedrijven, multinationals maar ook start-ups, de mogelijkheid om samen met onze specialisten hun processen, machines en recepturen te testen in onze Technology Centers. Zonder dat men zelf direct zwaar moet investeren.” 

In het kader van ‘future of food’ is GEA de technologie partner in de transitie naar duurzame voedselproductie

Klimaatneutraal met SEnS

Daarnaast heeft GEA technologieën ontwikkeld waardoor voedselproducenten water, energie en reststromen kunnen hergebruiken. SEnS, Sustainable Engineering Solutions, is onze integrale aanpak die gebruik maakt van een drietrapsraket: reduce, re-use en regenerate. We beginnen met optimalisatiemogelijkheden in het proces zelf, waardoor al vaak een eerste besparing te realiseren valt. Daarnaast worden koude en warmte die normaal verloren gaan in diverse processtappen weer hergebruikt door middel van warmtepomptechnologie. Ook wordt er gekeken naar reststromen. Iets wat eerder verloren ging, kan worden opgewaardeerd en als waardevolle grondstof worden hergebruikt.  

De nieuwe generatie

Op de vraag hoe GEA omgaat met de krappe arbeidsmarkt antwoordt Vliegen: “We zijn actief bezig om ons verhaal op mbo’s, hbo’s en universiteiten te vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat wij de nieuwe generatie aan ons weten te binden. Bij GEA kan je echt van betekenis zijn om de wereld een stukje beter te maken. Dat noemen wij ‘engineering for a better world’!’’

Next article