Home » Groente & fruit » Duurzaam groente telen
Aardwarmte

Duurzaam groente telen

Jos van Mil & Yvonne Vanlier van Greenco.
Jos van Mil & Yvonne Vanlier van Greenco.
Jos van Mil & Yvonne Vanlier van Greenco.

Nederland loopt voorop in duurzame innovaties binnen de tuinbouw. Jos van Mil, Managing partner Product- en Marktinnovatie bij Greenco, vertelt erover.

“De afgelopen honderd jaar is er enorm veel veranderd, overal waar tuinbouw is, is innovatie. Dat was vroeger al, en dat is nu nog steeds zo.” De nieuwste ontwikkelingen zijn toegepast in hun eigen kassen. “We vinden duurzaamheid ontzettend belangrijk en streven altijd naar de meest duurzame oplossing. In onze nieuwe kassen worden verschillende duurzame innovaties toegepast”. Het werken met aardwarmte bijvoorbeeld. In de Wieringermeer zorgt aardwarmte voor de verwarming van een compleet kassengebied. Van Mil vertelt: “Aardwarmte is ontzettend duurzaam en wordt meer en meer toegepast in gebieden waar veel warmte nodig is. Ook in het Westland is men bezig met aardwarmte voor het kassengebied.”

Naast het gebruik van de aardwarmte, zijn de kassen van Greenco ook voorzien van dubbele schermen. “Het eerste transparante scherm is om de warmte ’s avonds maar ook overdag als het koud is binnen de kas te houden. Op de momenten dat de lampen branden wordt het tweede scherm gebruikt. Het tweede scherm is om lichtvervuiling tegen te gaan. Licht uit de kassen kan hinderlijk zijn voor omwonenden, en het ontregelt de natuur. Wie duurzaam wil telen, houdt daar natuurlijk ook rekening mee. Bij ons gaan eerst de schermen dicht en dan pas de lampen aan. De lampen geven echter ook warmte af, waardoor het té warm kan worden in de kassen. Mijn compagnon heeft daar een ultieme en unieke oplossing voor gevonden: een ventilator die tussen de schermen door en zonder licht door te laten, de warmte afvoert.”

Ook wordt er gewerkt met diffuus glas dat voor een optimale lichtinval zorgt. Daardoor groeit er een plant in optimale omstandigheden, licht is een belangrijk element om een plant in goede conditie te houden. Natuurlijk is dat een forse investering, maar we besparen aan de andere kant omdat dit glas een vitalere plant geeft.”

Hergebruik ten top

De tomaten worden geteeld in een organisch kokossubstraat. “Vroeger gebeurde dat op steenwol, maar dit substraat bevat veel meer bodemorganismen die ook weer zorgen voor een plant met sterkere wortels. Het kokossubstraat is een hulpmiddel om het hele jaar door tomaten te kunnen telen. “Sterke, vitale planten hebben minder last van insecten en zijn ook weerbaarder tegen ziektes en virussen, stelt van Mil. Mochten er toch schadelijke insecten aanwezig zijn , dan werken we niet met chemische bestrijdingsmiddelen, maar bestrijden we biologisch met natuurlijke vijanden van de schadelijke insecten.” Het voedsel voor de planten komt via het water met toegevoegde mineralen en sporenelementen in het substraat. “Wel jammer dat we onze teelt niet biologisch of zelfs eco mogen noemen, omdat volgens de strikte regels de wortels van een plant dan in aarde moeten staan. Bij ons is echter sprake van een gesloten teelt met weinig waterverbruik. Elk druppeltje teveel wordt opgevangen en hergebruikt.”

In een kas is licht nodig. “De groeilichten die we ’s winters gebruiken, krijgen hun energie door een warmtekrachtinstallatie. De warmte die daarbij vrijkomt, brengen we terug in de kas of gaat naar de kas van de buren. De vrijkomende CO2 gebruiken we voor het groeiproces van de plant (fotosynthese).”

Next article