Met GPS bestuurde machines bespuit je efficiënt, waardoor het mogelijk is zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen in te zetten. Daarnaast zijn er zaaizaadrassen die minder vatbaar zijn voor ziekten.
Besparen op gewasbeschermingsmiddelen
“Sinds vorig jaar zijn alle machines waarmee we onze percelen bespuiten uitgerust met GPS besturing”, vertelt Dik Kruijthoff, medevennoot van Novifarm in de Hoeksche Waard. “Een satelliet stuurt de machines nauwkeurig aan, waardoor we nooit akkerdelen dubbel bespuiten. Daardoor besparen we 5 procent op de gewasbeschermingsmiddelen. De investering is zeker rendabel, want we besparen die 5 procent ook op het gebruik van kunstmest, brandstof en arbeid.”
Strenge voorschriften bij gewasbescherming
Ook de grootte van het bedrijf rechtvaardigt de innovatie. Novifarm heeft ruim 600 hectare land, waarop tarwe, aardappels, bieten, uien en knolselderij wordt geteeld. “We gebruiken de nieuwste gewasbeschermingsmiddelen”, verklaart Kruithoff. “Daarbij vertrouwen we op de expertise van de adviseurs van onze toeleveranciers. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen en zij weten precies wat de beste producten zijn. Er gelden strenge voorschriften. Wij werken volgens EurepGAP, dat is het Europese keurmerk. Voor elk product is exact voorgeschreven welke middelen je mag gebruiken en in welke hoeveelheden.”
Kruisen voor betere raseigenschappen
Ook bij de aanschaf van zaden kijkt Kruijthoff naar duurzaamheid. “Leveranciers zijn voortdurend bezig met het kruisen van rassen voor betere raseigenschappen. Wij kiezen zaadrassen die passen bij ons bedrijf. Dat wil zeggen dat we niet zozeer kijken naar de maximum opbrengst in kilo’s, maar meer naar een lage ziektedruk zodat we minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven in te zetten. Dat is goed voor de bedrijfsvoering, want de middelen zijn duur, maar ook goed voor het imago van onze sector. De maatschappij vraagt steeds meer om duurzame en milieuvriendelijke productiemethoden en daar doen wij op allerlei manieren aan mee.”
Duurzaamheid door techniek
Novifarm neemt deel aan uiteenlopende duurzaamheidsprojecten. Op een van de boerderijen ligt bijvoorbeeld 100 vierkante meter aan zonnepanelen voor eigen energievoorziening. Een ander project heet ‘akkerranden’, wat inhoudt dat er rond de akkers een gras- en bloemenzone ligt waardoor er geen gewasbeschermingsmiddelen in de sloten komt. “Dat is belangrijk voor de waterkwaliteit”, aldus Kruijthoff. Met nieuwe toepassingen van de GPS besturing kunnen nog meer voordelen worden behaald die goed zijn voor de natuur. “Zo wordt uitgetest of we met GPS vogelnesten kunnen detecteren, zodat we daar met onze machines omheen kunnen werken”, aldus Kruijthoff. “Duurzaamheid kun je binnen het bedrijf op alle mogelijke manieren toepassen en de techniek helpt ons daarbij.”