Home » Groente & fruit » Sluipwespen zijn de biologische beschermers van tomatenplanten
Duurzaamheid

Sluipwespen zijn de biologische beschermers van tomatenplanten

Tomaten telen zonder of met heel weinig chemische gewasbeschermingsmiddelen? Het kan tegenwoordig.

Sluipwespen als beschermers

“Binnen de Nederlandse glasgroenteteelt is de afgelopen jaren een system ontwikkeld waarbij vrijwel uitsluitend biologische gewasbescherming wordt ingezet”, vertelt

Bart van den Bosch van het gelijknamige familiebedrijf in Bleiswijk. “Wij zetten bijvoorbeeld in onze tomatenkassen sluipwespen in om de witte vlieg te bestrijden. Deze biologische beschermers zijn niet schadelijk voor de planten. We krijgen ze als eitjes aangeleverd, het duurt dus een tijdje voor ze hun werk doen.” Later in het jaar worden wantsen van het type macrolophus ingezet, dat zijn grotere insecten die de tomatenplanten beschermen tegen de mineervlieg, rupsen(eitjes), spint (kleine witte spinnen) en ook tegen de witte vlieg.

Heel gericht bestrijden

Belangrijk om de tomatenplanten gezond te houden, is de juiste temperatuur en goede ventilatie. Van den Bosch is ook op dat gebied milieuvriendelijk. “Wij waren de eerste die aardwarmte toepasten op onze locaties”, vertelt Bart met gepaste trots. “We stoten geen CO2 meer uit en besparen per jaar vijf miljoen kuub gas, dat is het verbruik van 5.000 huishoudens.” Slechts een heel enkele keer moet chemische gewasbescherming worden ingezet. “Met name tegen schimmels als het vochtig weer is in het najaar”, vertelt Bas. “Of als er een plek is waar de witte vlieg of spint de overhand krijgt. Maar dan gaat het slechts om bijvoorbeeld 10 van in totaal 100.000 planten. Dankzij vangplaten en controles van planten kunnen we heel gericht bestrijden. Bovendien zijn de middelen niet heel sterk; de sluipwespen en wantsen moeten immers kunnen overleven!”  

Meer weten?

Kijk op: www.versvandekweker.nl

Next article