Home » Innovatie » Eiwittransitie: terug naar gezonde eiwitbalans
Duurzaamheid

Eiwittransitie: terug naar gezonde eiwitbalans

Terug naar een gezonde balans tussen de eiwitten in onze voeding. Daar zet regio Oost-Nederland zich voor in. Drie betrokken ondernemers vertellen over deze zogeheten eiwittransitie.

In 1960 kwam nog de helft van alle eiwitten in ons voedsel uit plantaardige bronnen (bijvoorbeeld peulvruchten, noten en groenten) en dertig procent uit dierlijke bronnen (zoals vlees en zuivel). “Maar we zijn veel meer dierlijke eiwitten gaan eten”, weet Jeroen Willemsen, initiatiefnemer van de Green Protein Alliance. “We eten nu 65 procent dierlijke eiwitten en 35 procent plantaardige. Dat is een ongezonde balans. We moeten terug naar het gezonde eiwit-evenwicht van zestig jaar geleden.”

Duurzaamheid

Het gaat daarbij niet alleen om onze persoonlijke gezondheid, maar ook om dierenwelzijn en duurzaamheid. De productie van dierlijke eiwitten is van grote invloed op het klimaat en milieu. De eiwittransitie kan maar liefst vijf tot tien procent bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, vertelt Willemsen.

“Bedrijven bundelen daarom hun krachten om samen nieuwe producten te ontwikkelen en naar de markt te brengen.” Een van de initiatieven in Oost-Nederland is het samenwerkingsverband De Groene Eiwitversneller: een faciliteit voor startups om producten te ontwikkelen, op te schalen en te testen op bijvoorbeeld houdbaarheid.

Voorbeelden zijn een wortel-pompoenballetje op basis van haver of een burger met de micro-alg spirulina.

De afgelopen anderhalf jaar zijn veel producten bedacht en getest, vertelt Remko Vogelenzang, directeur van Bobeldijk Food Group in Deventer. “Voorbeelden zijn een wortel-pompoenballetje op basis van haver of een burger met de micro-alg spirulina. Deze producten zijn inmiddels te koop in de supermarkt.”

Steeds meer mensen eten minder vlees omdat zij iets willen doen voor onze planeet. “Dus er moeten meer producten komen. Dat biedt veel kansen voor bedrijven, ook voor multinationals.” Vogelenzang zelf denkt met name aan producten op basis van grondstoffen uit de zee, zoals zeewier.

“Die grondstoffen zijn er in grote hoeveelheden en zijn een enorme bron van vitaminen en mineralen. Er is al een zeeboerderij in de Oosterschelde en momenteel wordt bijvoorbeeld een zeeslaburger ontwikkeld. De mogelijkheden zijn enorm!”

Vele bronnen

Marian Verbruggen van Ruitenberg Ingredients BV is ook betrokken bij De Groene Eiwitversneller. Als voorbeeld van een nieuw product noemt zij een vegetarisch alternatief voor worst, inclusief het velletje daaromheen. “Er zijn vele bronnen voor plantaardige eiwitten”, zegt zij.

“Bijvoorbeeld waterlinzen, algen of reststromen van de groentenindustrie. De uitdaging is om daar smakelijke producten van te maken. Uiteraard zullen die wel moeten voldoen aan de strenge regelgeving voor voedingsproducten.

Voor eiwitten uit nieuwe bronnen is misschien nog een lange weg te gaan, maar uiteraard moet de consument goed beschermd worden.” Veel bedrijven en onderzoeksinstituten zoeken momenteel naar alternatieve eiwitbronnen, merkt Verbruggen.

Ook onder de bevolking groeit het bewustzijn over voedsel en duurzaamheid. “Er gebeurt heel veel. Dat is dringend nodig, want uiteindelijk zijn nieuwe eiwitbronnen nodig om voldoende voedsel te produceren. Deze ontwikkeling zal niet meer stoppen.”

Next article