Skip to main content
Home » Nationaal » Agrofood: stille motor grootste sector van Nederland
Nationaal

Agrofood: stille motor grootste sector van Nederland

Cees 't Hart
CEO FrieslandCampina.

Nederlandse agrarische sector en voedselindustrie

Vroeger werden er nooit moeilijke vragen gesteld over het biefstukje op ons bord, maar dat is voorgoed verleden tijd. Er bestaat een grotere bewustwording en kwaliteitseis bij de consument, die wil weten wat hij eet en waar het vlees vandaan komt. ’Natuurlijk’ is daarin het sleutelwoord. De term ‘Agrofood’ zal niet bij elke Nederlander meteen een lichtje doen branden, maar staat voor de succesvolle Nederlandse agrarische sector en voedselindustrie, die onder andere verantwoordelijk is voor dat stukje vlees en de vele andere voedingsmiddelen op tafel. De sector omvat niet alleen de productie van voedsel, maar ook de bewerking, vermarkting en distributie. De sector is van oudsher bescheiden, maar Nederland loopt traditioneel voorop en het is niet voor niets dat de Agrofood sector door Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dit jaar is aangewezen als een van de negen Nederlandse topsectoren, waar ons land in wil blijven uitblinken.

Nummer 1 in Agrofood innovatie

Agrofood is een van de zwaargewichten en het predicaat ‘topsector’ geeft nog meer kansen voor de toekomst. “De Agrofood sector is de grootste economische sector in Nederland en levert een bijdrage van bijna 10% aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid”, vertelt ’t Hart. “Het is de stille motor van Nederland. De sector is niet altijd in het nieuws en de meeste mensen denken bij Agrofoodvaak aan ‘Boer zoekt vrouw’ en het Nederlandse landschap met akkers en weilanden, maar de sector is zoveel meer dan dat. Denk ook aan de grote multinationals die we hebben. We zijn de nummer 1 in Agrofood innovatie en wereldwijd de tweede agrarische exporteur. Dat betekent dat we wereldtop zijn.”

Nederland internationale voortrekker

Met 9 miljard monden te voeden in 2050, heeft Nederland een belangrijke rol te spelen in de wereldwijde voedselvoorziening volgens ‘t Hart. “In veel landen hebben ze straks problemen om genoeg voedsel voor de bevolking te produceren. Nu gaan vele organisaties en bedrijven elk apart naar bijvoorbeeld Vietnam om te kijken hoe ze daar de problemen kunnen oplossen. Als wij onze kennis op het gebied van landbouw, productie van voedingsmiddelen maar ook over logistiek die daar bij hoort, gebundeld aanbieden dan helpen we echt. We maken dan ook onze internationale leidersrol in agrofood op een duurzame manier waar.”

‘Agro & Food: de Nederlandse groeidiamant’

De benoeming van Agrofood tot een van de negen topsectoren betekent dat een topteam, bestaande uit boegbeeld ’t Hart, aangevuld met experts uit de sector, door Nederland zijn getrokken om te inventariseren waar de groei ligt. Dat betrof gesprekken met CEO’s van de Rabobank en Ahold tot vertegenwoordigers van de land- en tuinbouw en het bezoeken van bijeenkomsten van regionale platforms. Daar is het rapport ‘Agro & Food: de Nederlandse groeidiamant’ uitgekomen.

Nederland expert in innovatieve en efficiënte productie

De sector heeft in het rapport gekozen voor drie strategische kansen. ’t Hart: “Meer met minder is onze eerste pijler. De sector wil samen optrekken in de verduurzaming van de gehele keten en tegelijk met innovatieve voedselsystemen inspelen op de groeiende vraag naar voedsel. Dus meer toegevoegde waarde realiseren met minder energie. Hoe kun je dezelfde aardappel produceren met minder grondstoffen en arbeid? We proberen altijd het maximale uit het productieproces te halen. Daarnaast ligt de focus op het creëren van hogere toegevoegde waarde door innovatie op gezondheid, duurzaamheid, smaak en gemak van het eten. Dat is waar de consument tegenwoordig om vraagt en daar moeten wij nog meer gehoor aan geven. Producten die inspelen op ‘weight management’ en voeding die past bij een vergrijzende samenleving. Ons derde speerpunt is internationaal leiderschap door export van producten en geïntegreerde systeemoplossingen. 75 procent van onze producten worden geëxporteerd naar het buitenland. Ik denk dat wij een van de aangewezen landen zijn om landen die in de toekomst problemen krijgen met de productie, te helpen met op maat gesneden voedselproductiesystemen. Wij zijn in ons kleine land de expert bij uitstek op het gebied van innovatieve en efficiënte productie.”

Next article