Rector magnificus van de Wageningen University
“Onze sector wordt als voorbeeld voor de ideale gouden driehoek (onderzoekers, ondernemers en de overheid, red.) gezien. Alle partijen zijn er het afgelopen half jaar ook bijgehaald om nieuwe plannen voor de sector maken. Dat heeft geleid tot innovatiecontracten waarbij bedrijven tot vijftig procent van nieuwe projecten willen financieren. Vijftig procent is echt enorm veel, in het buitenland gaan die financieringen veel moeizamer. Wij zijn een klein land, maar we hebben altijd een innovatieve houding gehad in de agrarische sector, dat was honderd jaar geleden al zo. Daarom is Wageningen University in 1918 ook opgericht, omdat we in ons land wilden innoveren. De kennisinstellingen in Nederland op het gebied van agrofood behoren tot de top-3 van de wereld. En met bedrijven als Friesland Campina en Unilever doen we het ook goed. We mogen best trots zijn dat we bij de wereldtop horen.”
Bedrijven willen onafhankelijk onderzoek
“Er zit samenhang in het groene onderwijs vanaf VMBO, MBO, HBO tot de universiteit. Kennis stroomt door. Op het gebied van onderzoeksinstituten en onderwijs is Nederland uniek. Er is ook een traditioneel nauwe samenwerking tussen de overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Daarbij is de universiteit onafhankelijk en heeft de wetenschap een grote impact op de samenleving. Er zijn leerstoelen op ecologie en milieugebied, maar ook op het gebied van levensmiddelen, planten, dieren en de sociale wetenschappen. We hebben bijvoorbeeld academische programma’s op het gebied van food en nutrition, die heel interessant zijn voor bedrijven in de Nederlandse levensmiddelensector. Het is een traject waarbij specifieke vragen uit het bedrijfsleven worden uitgezocht door de universiteit. Dat gaat om gezonde voeding en de voedingswaarde van stoffen. Hoe bereik je verzadiging zonder dik te worden? Bedrijven willen daarin onafhankelijke kennis van de wetenschap, zodat ze hun producten echt kunnen verbeteren. Een deel van dit onderzoek wordt samen met andere kennisinstellingen als TNO, andere Universiteiten en bedrijfsleven uitgevoerd binnen het Topinstituut Food and Nutrition (TIFN) waar jaarlijks vele miljoenen in geïnvesteerd worden door overheid en bedrijfsleven. In onze topsector willen we hiermee doorgaan.”
Obesitas
“Ondanks de crisis zal de topsector agrofood op volle kracht doorgaan. Gezonde voeding is altijd cruciaal voor een maatschappij. En innovatie daarin is belangrijk. Obesitas in de Westerse maatschappij is nu een groot probleem en wij kunnen als een sector een rol spelen om dat probleem op te lossen. De plannen die we hebben met het topsectoren beleid moeten gewoon doorgaan, of het nieuwe kabinet dat nu wil of niet. Misschien dat het topsectorenbeleid met een volgend kabinet een andere naam krijgt, maar dit is voor Nederland zo ontzettend belangrijk. In Europa wordt er steeds meer in kennis geïnvesteerd. Onze sector zal alleen maar groeien en het kabinet gaat ons daarin omarmen.”