Skip to main content
Home » Veehouderij » Hoe houd je vee gezond?
Veehouderij

Hoe houd je vee gezond?

John van Paassen
Varkenshouder.

Dieren zijn net mensen

“Gezondheid is een divers begrip”, vindt de varkenshouder uit Deurne. “Als je naar een dier kijkt lijkt hij meestal gezond, maar soms blijkt dat hij een griepje heeft gehad. Wat je moet doen is zorgen dat het dier zich prettig voelt. Wat dat betreft zijn het net mensen. ”Hygiëne is heilig op de boerderij weet Van Paassen. “Als ik mest op mijn laarzen heb zitten, kunnen mijn dieren makkelijk iets krijgen. Daarom wissel ik kleding als ik van de ene naar de anders stal loop.”

Fokken op weerstand

Om de dieren gezond te houden is het juiste fokprogramma belangrijk, waar er niet alleen op productie maar op weerstand wordt gefokt. Vraag jezelf af of je de juiste voeding gebruikt. “Dieren hebben net als mensen calorieën nodig”, vertelt Van Paassen. “Ik dacht net als andere boeren dat ik het wel allemaal wist, maar ik ben een keer veranderd van voeding. Dat bleek uiteindelijk een grote vooruitgang.”

Daglicht en koeling in de stal

Wettelijk is vastgelegd hoeveel ruimte dieren moeten krijgen in de stal. Daarnaast probeert Van Paassen zijn vee zo goed mogelijk te behandelen. “Dieren voelen zich prettiger met veel daglicht en genoeg ruimte. Vroeger zaten zeugen allemaal aan een band, nu bewegen ze zich in groepen dat is beter voor ze. Wat betreft het klimaat: dieren hebben veel meer moeite met warmte dan met kou. Het is dus belangrijk om te investeren in goede

Next article