Home » Veehouderij » Kalversector stoomt zich klaar voor een duurzame toekomst
Veehouderij

Kalversector stoomt zich klaar voor een duurzame toekomst

De Nederlandse kalfsvleessector ontstond in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Met de groeiende vraag naar zuivelproducten, nam ook het aantal melkkoeien in Nederland enorm toe. Een koe moet ieder jaar een kalf geven om melk te kunnen geven. Er ontstond al snel een overschot aan kalveren die niet geschikt waren voor de vervanging van de melkveestapel (stieren en overtallige vaarzen). In die periode werd gestart met de opfok van deze niet voor de melkveehouderij geschikte kalveren ten behoeve van kalfsvleesproductie.

Sector van wereldformaat

De Nederlandse kalversector is inmiddels uitgegroeid tot een sector van wereldformaat. In de sector zijn meer dan 10.000 personen werkzaam en de kalfsvleesproductie alleen al heeft een waarde van minstens € 2,1 miljard op consumentenniveau. 92 procent van de Nederlandse kalfsvleesproductie wordt geëxporteerd.

“Kalfsvlees is smakelijk, mals en past goed binnen diverse eetculturen waar ook ter wereld. Het product kan een belangrijke bijdrage leveren in een eiwitrijk dieet en derhalve bijdragen aan de oplossing voor het groeiende mondiale voedselvraagstuk”, begint Henny Swinkels, Director Corporate Affairs VanDrie Group.

Elk onderdeel van het kalf moet maximaal worden benut. We zetten daarom volop in op vierkantsverwaarding

De VanDrie Group is een Nederlands familiebedrijf en wereldmarktleider in de productie van kalfsvlees, kalvervoeders en kalfsvellen. In 2050 bewonen volgens prognoses van de Verenigde Naties (VN) 9 miljard mensen de aarde. De wereldwijde jaarlijkse vleesproductie zal naar verwachting van de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organization, FAO) van de VN groeien van de huidige 228 miljoen ton naar 463 miljoen ton in 2050.

Optimalisatie van vierkantsverwaarding

De groeiende wereldbevolking en de afnemende (fossiele) voorwaarden vereisen dat de productie op een efficiëntere, duurzame en circulaire manier moet worden ingericht. De VanDrie Group doet dit onder andere door optimalisatie van de vierkantsverwaarding, dat wil zeggen door elk onderdeel van het dier tot waarde te brengen. “Elk onderdeel van het kalf moet maximaal worden benut. We zetten daarom volop in op vierkantsverwaarding”, aldus Swinkels.

“De huid, de luxere én incourante vleesdelen, het bloed, de botten, de mest: alles dient een nuttige en waardevolle bestemming te krijgen. Ons bedrijf is hierin voorloper. Dat maakt me enorm trots.”

Waardevolle componenten van mest

Daarnaast zet het bedrijf hoog in op onderzoek en innovatie. Zo is de VanDrie Group samen met Wageningen Universiteit en Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) een onderzoek gestart naar de waardevolle componenten van mest. In mest zitten veel componenten zoals: stikstof, kalium, fosfaat, eiwitten en aminozuren.

Wereldwijd gaat er een tekort ontstaan aan deze essentiële mineralen. Het project, met als titel Mest vol Waarden, heeft als doelstelling om met vernieuwde raffinagetechnieken de waardevolle componenten uit mest te destilleren. Het project is van groot belang om de totale ketenverwaarding te optimaliseren.

Onderzoek naar voeding, energiebesparing en houderijsystemen

De eigen Research and Development (R&D) afdeling van de VanDrie Group zet tevens onderzoeken uit naar voeding, energiebesparingen en houderijsystemen. De R&D richt zich bijvoorbeeld op nieuwe eiwitgrondstoffen in kalvervoeders. Deze eiwitgrondstoffen komen zowel uit de food- als de feedindustrie. Dit is nodig vanwege de toenemende vraag naar grondstoffen en tegelijkertijd een groeiende schaarste.

Ook onderzoekt het bedrijf het vergroten van eiwitefficiëntie. Swinkels: “Op dit moment werken we aan zeker vijf publiek-private onderzoeken in samenwerking met stakeholders zoals universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere partners. Al het onderzoek moet bijdragen aan het verduurzamen van de productie en het behoud van de mondiale afzet, zonder in te hoeven leveren op de smaak en kwaliteit van het product. Onze eerste verantwoordelijkheid als producent is immers dat we betrouwbare, verantwoorde kalfsvleesproducten vervaardigen.”

Next article