De ‘all-in-one’ Smarttag maakt het mogelijk: positiebepaling, tochtdetectie en gezondheidsmonitoring met optioneel ISO identificatie. Deze complete oplossing bespaart de veehouder veel tijd en hij kan zijn koeien dag en nacht monitoren op gedrag. Diergezondheid speelt een belangrijke rol. Als de koe in goede conditie is, produceert ze meer melk. En als ze gezond is, is ze eerder weer drachtig. Deze facetten zijn belangrijk voor de veehouder om winstgevend te kunnen blijven.
Het optimale inseminatiemoment
Via sensors wordt gemeten hoe en hoeveel de koe beweegt. Dit is een belangrijke indicator voor tochtigheid. Floor van Dijk: “Nedap tochtdetectie bestaat uit innovatieve techniek met 3G sensoren, deze zitten in de hals- en pootband. Het optimale inseminatiemoment kan geanalyseerd worden uit de data. De sensor werkt op een zelfde manier als de 3G sensor in een Smartphone, meet elke beweging en is 90-100% betrouwbaar.” Om als veehouder zelf dat ultieme moment vast te stellen, zou hij volgens de wetenschap minimaal 3 keer 20 minuten per dag zijn koeien moeten bekijken. Dat kost veel tijd en bewezen is dat ‘het’ moment meestal ’s nachts is. “Het is niet voor niets dat gebruikers van ons systeem er 100 procent op vertrouwen.”
Eén klik in het systeem en de koe is gevonden
De sensors meten hoe lang en hoe vaak de koe ligt, staat, eet en hoeveel stappen ze zet. Als ze stopt met eten is dat niet goed. “Na 8 uur niet eten geeft het systeem een waarschuwing. Deze monitoring op gedrag is 100 procent voor de gezondheid van het dier die weer bepalend is voor de melkgift.” Met positiebepaling, een soort gps in de stal, kan elke koe getraceerd worden. “Dat kan gemakkelijk zijn als deze nog niet in de melkrobot is geweest of om een andere reden gezocht wordt.” Eén klik in het systeem en de koe is gevonden. De terugverdientijd van een dergelijk systeem is ongeveer twee jaar. “Dat is korter als de Nederlandse veehouder zijn eigen arbeidstijd mee zou rekenen.” Naast de monitoring van de dieren worden op basis van de identificatie verschillende stalprocessen geautomatiseerd, zoals voeren, sorteren en melkstalcontrole.
Nedap is nauw betrokken bij een grootschalige studie: Sense of sensors in transition management. Nedap onderzoekt samen met Vetvice BV/CowSignals, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en Wageningen University. Dit onderzoek richt zich op gebruik van sensoren tijdens de transitie periode als procesindicator en stuurmiddel om het succes van de daaropvolgende lactatie te beïnvloeden. De studie wordt verricht op 17 melkveebedrijven in Nederland, startte in 2014 en duurt naar verwachting tot 2018.
Van Dijk: “Bij Nedap werken data specialisten en analisten en is een innovatie manager continu bezig met de vraag ‘wat mist er nog’? Onze R&D afdeling is groot en continu bezig met innovaties. Nedap is wereldmarktleider in individueel diermanagement..” Nedap levert haar systemen niet rechtstreeks aan veehouders, dit gebeurt altijd door een wereldwijd distributienetwerk van leveranciers van onder andere melkmachines of veeverbeteringorganisaties.