Skip to main content
Home » Groente & fruit » Aardappelen superfood en supergoed voor onze aarde
Aardappel

Aardappelen superfood en supergoed voor onze aarde

De aardappel is wereldwijd aan een opmars bezig.  Want de aardappel is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook nog eens een bijzonder duurzaam gewas. Het heeft de potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Superfood

De meeste Nederlanders eten regelmatig aardappelen. Wereldwijd komt deze voedzame groente ook steeds meer in de belangstelling. In 2014 werd er maar liefst 370 miljoen ton geteeld. Aardappels passen in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Een aardappel zit vol vitamines, heeft een ‘superfood-profiel’ qua aminozuren, is glutenvrij, bevat geen cholesterol en geen vet. En als de schil er omheen blijft, is het een zeer vezelrijke groente. Er zitten 68% meer vezels in een aardappel, dan in 80 gram rijst.

Duurzaamheid

De opmars van de aardappel is niet alleen gezonde, maar ook een duurzame ontwikkeling. Het telen van aardappelen vergt namelijk minder land en minder water dan andere belangrijke gewassen, zoals rijst of graan. Om een kilo aardappelen te krijgen, is vijf keer minder water nodig dan voor het produceren van een kilo rijst. Ook is de aardappel een heel efficiënt gewas. Terwijl graan bijvoorbeeld aan strohalmen groeit waardoor slechts een deel van dat gewas als voedsel gebruikt kan worden, is van de aardappelplant wel 80 procent eetbaar. Al deze kenmerken maken dat de aardappel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

backx

De Nederlandse aardappelsector is wereldwijd toonaangevend en draagt hieraan haar steentje bij.

Gerard Backx (CEO HZPC)

Wereldvoedselprobleem

De uitdaging is groot: naar verwachting is in 2050 de wereldbevolking van 7,3 miljard wereldburgers (2015) gegroeid naar maar liefst 9,8 miljard. Hoe zorgen we dan voor voldoende gezond voedsel om al die monden te voeden? Hoe zorgen we dat ook in landen waar waterschaarste of beperkte landbouwgrond is, voldoende en betaalbaar voedsel kan worden verbouwd? Dit brengt grote uitdagingen met zich mee voor ons mensen, onze maatschappij en het milieu.

Nederlandse bijdrage

De Nederlandse aardappelsector is wereldwijd toonaangevend. HZPC is één van ’s werelds grootste leveranciers van pootaardappelen. CEO Gerard Backx vertelt hoe het bedrijf duurzaam bijdraagt aan het wereldvoedselprobleem. ‘Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van verantwoord voedsel voor een groeiende wereldbevolking. Het gewas aardappel maakt het mogelijk om in een korte periode en met relatief weinig water, goede voeding te produceren. Onze ambitie is om de aardappelteelt in de wereld te helpen verbeteren. HZPC’s duurzaamheidbeleid kent drie belangrijke pijlers: de zorg voor het milieu, voedselzekerheid en maatschappelijke betrokkenheid.’

Duurzaamheid in de praktijk

‘Ons vak is veredeling,’ vervolgt Gerard Backx. ‘Hiermee zijn we in staat om onze aardappelrassen in de klimatologisch meest uitdagende gebieden te laten groeien.’ HZPC gebruikt de modernste veredelingstechnieken om nieuwe, duurzame en verantwoorde aardappelrassen te ontwikkelen. Uiteraard zonder gebruik te maken van genetische modificatie. Veredeling wordt bijvoorbeeld gebruikt om nieuwe aardappelrassen te kweken die ook in gebieden met minder water goed kunnen groeien en om het gewas meer opbrengst te laten geven. Aardappelen worden steeds sterker gemaakt, waardoor boeren het gebruik van kunstmest en pesticiden verder kunnen reduceren tot een minimum. Ook wordt door veredeling de voedzaamheid van de aardappelen verder vergroot.

Om haar duurzame missie kunnen bereiken, werken de medewerkers van HZPC wereldwijd samen met vele kwekers, telers en andere partners. Het delen van kennis met en tussen al deze partners is voor HZPC een belangrijk instrument om een duurzame aardappelteelt te bereiken. Als boeren wereldwijd steeds meer vakkennis opdoen, kunnen ze immers efficiënter werken en zorgen dat ziektes en misoogsten voorkomen worden. Zo wordt de opbrengst vergroot en voedselverspilling tegengegaan. Gerard Backx: ‘het is onze overtuiging dat grote ambities worden waargemaakt als we aandacht geven aan de, op het oog, kleine zaken.’

Next article