Home » Nederland Klimaatneutraal » Win-win voor ondernemer en leverancier zonnestroom
Duurzaamheid

Win-win voor ondernemer en leverancier zonnestroom

Veel daken die geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen worden nog niet benut. Raymond Perrenet, managing partner van Nationaal Duurzaamheidsplan, wil hier verandering in brengen.

Waarom wilt u die daken gaan benutten?

Ondernemers in Nederland willen graag een bijdrage leveren aan de energietransitie. Tegelijkertijd wordt veel dakoppervlak niet benut waar je prima zonnepanelen op kunt plaatsen.

Vaak is de reden dat ondernemers het een hoop gedoe vinden en een grote investering. Wij ontzorgen de ondernemer door de ontwikkeling, bouw en investering volledig voor onze rekening te nemen. Hierdoor hoeft de ondernemer alleen maar zijn dak ter beschikking te stellen en realiseert hij meteen al rendement uit de opgewekte zonne-energie.”

Moet de ondernemer zelf investeren in zo’n installatie? Wat doet het Nationaal Duurzaamheidsplan?

“Je kunt natuurlijk alles zelf regelen en tijd en geld investeren in de realisering van je eigen zonnestroomproject. En ook die mogelijkheid bieden wij. Maar je kunt ook kiezen voor deelname aan het Nationaal Duurzaamheidsplan, zodat je als ondernemer je focus kunt houden op je core business.

“Door te kiezen voor het leasen van een zonnestroomsysteem heb je niet de lasten maar wel alle voordelen van zonne-energie.”

In dat geval ontzorgen wij de ondernemer volledig. Wij doen de haalbaarheidsstudie, kopen de panelen, plaatsen de installatie, nemen de verzekering voor onze rekening en verzorgen ook het onderhoud van de installatie. Als ondernemer hoef je in feite alleen maar je dak ter beschikking te stellen.

Vervolgens kun je tegen een aanmerkelijk lager tarief dan gebruikelijk energie geleverd krijgen. Alle stroom die de installatie meer levert, leveren wij aan het net. Het is een win-win situatie voor alle partijen.”

Kan iedere ondernemer meedoen?

“In eerste instantie richten wij ons op bedrijfspanden met een dakoppervlak van tenminste 2.000 m2. Maar ook voor bedrijven met een dakoppervlak van 1.000 m2 kan deelname aantrekkelijk zijn.

Verder is natuurlijk geen dak te groot. Ons grootste project is industrieterrein ABC Westland. Daar hebben wij 16.000 zonnepanelen geplaatst. Dat is daarmee gelijk ook het grootste dakstroomproject van Nederland.”

Next article