Skip to main content
Home » Future of Recycling » Drie tips om bewuster te kopen
Consument

Drie tips om bewuster te kopen

Persoon in kledingwinkel
Persoon in kledingwinkel

Of je nu president bent, een beroemdheid of een gewone mens: we zijn allemaal consument. Allemaal hebben we de macht om te stemmen met ons geld. Ook dat is impact maken. Drie tips hoe je dat kunt doen.


Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt

Weet je zeker dat je niet al zoiets in je kast hebt hangen? Moet je echt iets nieuws kopen? Misschien kan je het lenen van een vriend of vriendin. Of bij een kledingbibliotheek of tijdens een kledingruilevent? Wie weet is het ook tweedehands te verkrijgen via United Wardrobe of Marktplaats. Mooie bijkomstigheid: het scheelt ook in de portemonnee.

Vermijd massaproductie, koop lokaal

Als je al iets wilt kopen, probeer dat dan zo lokaal mogelijk te doen. Door het bijvoorbeeld te kopen bij een winkel waar de eigenaar met hart en ziel alle verhalen kan vertellen achter de producten die hij of zij verkoopt. Vaak vind je juist bij deze winkels lokaal geproduceerde items en duurzame merken. Hoe mooi is het als je met jouw aankoop ook een lokale ondernemer steunt?

Let op de levensduur en kwaliteit

Kun je er langer dan één seizoen mee doen? Is het na meerdere wasbeurten ook nog mooi? En is het niet te trend- of seizoensgebonden? Deze vragen hoeven niet alleen voor kleding op te gaan, maar voor veel meer producten die je koopt. Je zal zien dat je op de lange termijn veel meer baat hebt bij één product dat iets meer geld heeft gekost, dan vijf dingen voor hetzelfde geld die je binnen een paar maanden weer weg kunt gooien.

Buy less, choose well

Door met deze mindset te kopen, zul je merken dat je een andere relatie aangaat met spullen. Iets wat meer geld, tijd en energie heeft gekost, gooi je minder snel weg. Je gaat er zuiniger mee om. En misschien vind je het zelfs de moeite waard om het te repareren of te upcyclen. Door iedere dag opnieuw een bewuste keuze te maken als consument, heb je een grotere impact dan je denkt.

Meer inspiratie voor bewust winkelen en duurzaam leven? Kijk op www.soulstores.com of Soul Stores op Instagram: www.instagram.com/soulstores.

Next article