Home » Future of Recycling » Recyclen: voor onze toekomst
Afval

Recyclen: voor onze toekomst

De toekomst van recycling? Het kan meerdere kanten op, zo blijkt uit deze special. Maar een ding weet ik zeker: we doen het voor de toekomst, onze kinderen en kleinkinderen. Voor een leefbare wereld, zonder uitputting van grondstoffen.

avatar

Puk van Meegeren

Waarnemend directeur Milieu Centraal


Iedere Nederlander zorgt jaarlijks voor 485 kilo afval. Hiervan is 180 kilo restafval, dat is bijna één vuilniszak per persoon per week. Vroeger hadden we minder afval maar ging dat wel allemaal naar de stort en had iedere gemeente een eigen afvalberg. Tegenwoordig zijn er afvalenergiecentrales. Dat levert weliswaar energie op, maar recycling is beter.

Als consument heb je zelf allerlei mogelijkheden om bij te dragen aan recycling

Afval kan namelijk dienen als grondstof. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, zoals aardolie, ijzer, aluminium, katoen en zeldzame metalen. Ook is voor het recyclen, bijvoorbeeld omsmelten van metaal of glas, meestal minder energie nodig dan voor het verwerken van nieuwe grondstoffen.

Ontdek wat jij nog meer kan doen

Als consument heb je zelf allerlei mogelijkheden om bij te dragen aan recycling. Veel mensen doen dat ook. Ruim de helft van ons afval leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan zeventig procent naar de papierbak of glasbak.

Van het groente-, fruit- en tuinafval wordt zestig procent gescheiden, plastic verpakkingen, blikjes en drinkpakken zijn in opmars. Maar er kan gemakkelijk nog meer en beter gescheiden worden.

Minder afval

Recyclen is goed, afval voorkomen is beter. Daarom willen wij mensen inspireren om met andere ogen naar spullen te kijken.

Dat begint met kopen. Langer gebruik scheelt grondstoffen, energie, water en afval om nieuwe producten te maken. Is die nieuwe keuken echt nodig? Opknappen is ook een optie. De keuken blijft vrijwel in tact en met wat verf en nieuwe keukendeurtjes wordt die als nieuw. Koop kleding van goede kwaliteit, met een tijdloos design. Koop eten op maat, en voorkom zo dat voedsel ongebruikt in de groene bak verdwijnt. Maak van tweedehands een eerste keuze. Met vintage of brocante haal je iets bijzonders in huis.

Vier een kinderfeestje met afwasbaar servies

En ook alledaagse dingen kun je prima tweedehands shoppen. Vermijd wegwerpproducten. Neem bijvoorbeeld een eigen boodschappentas mee. Vier een kinderfeestje met afwasbaar servies. En ga op pad met een eigen hervulbare fles of beker. Behandel spullen met liefde en gun ze op tijd wat onderhoud. Is een apparaat kapot? Overweeg het te (laten) repareren. Leen spullen die je maar af en toe nodig hebt. En leen ook spullen uit. Heb je zelf spullen die je niet meer gebruikt? Geef het weg of verkoop het.

Consument kan het niet alleen

Het maakt voor recycling veel uit wat consumenten doen en laten, maar ze kunnen het niet alleen. Afvalscheiding is niet goed te doen zonder gemakkelijke inzamelvoorzieningen in een gemeente, in winkels en op straat. Met meer plekken om onderweg gratis water te tappen is het meenemen van een eigen fles handiger. Korting op het station op warme dranken in een eigen beker is een stimulans om een eigen beker mee te nemen. Producenten kunnen verpakkingen ontwerpen die beter te recyclen zijn.

Recyclen, dat doen we samen, voor onze toekomst.

Next article